TARIMDAN HABER ÖZEL / Çiğ süt fiyatları sanayicinin baskısı ile düşmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, enflasyonu artıracağı gerekçesiyle Ulusal Süt Konseyi’ni toplantıya çağırarak, çiğ süt fiyatlarını artırmazken, sanayici de süt piyasasında deyim yerinde ise istediği gibi at koşturuyor.

SOĞUTULMUŞ SÜT FİYATI 11 LİRADAN 10 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ! ÜRETİCİ NE YAPACAĞINI BİLEMİYOR!

Geçtiğimiz aylarda süt üretiminin düşmesiyle birlikte piyasada yeterli süt bulunamadığı için üretici örgütleri ile ortalama 11 liradan anlaşmalar yapan sanayici, gelinen noktada kendi aralarında anlaşarak soğutulmuş süt fiyatlarını 10 liraya düşürdü. Süt üreticisi çaresiz sütünü sanayicinin belirlediği fiyattan satmaya başlarken, üretici yeniden zararına üretim yapmaya başladı.

SANAYİCİ 10 LİRANIN DA ALTINA DÜŞÜRMEK İÇİN PLAN YAPIYOR

Sanayici 10 lira ile de yetinmeyip soğutulmuş süt fiyatlarını daha da aşağıya çekmek isterken, Tarım ve Orman Bakanlığının sanayicinin üretici üzerine kurduğu bu baskıya seyirci kalması ise tepkilere neden oluyor.

ET FİYATLARININ YÜKSEK OLDUĞU ORTAMDA SÜT FİYATLARININ DÜŞMESİ KALAN İNEKLERİN DE KESİME GİDECEĞİ ANLAMINA GELİYOR!

Et fiyatlarının yüksek olduğu bir noktada süt üreticisinin zararına üretim yapmasının kalan ineklerin de kesime gideceği anlamına gelirken, sektör yetkileri Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet ederek, sanayicinin süt piyasasında oynadığı maksatlı oyuna müdahale edilmesini istiyor.

ÜRETİCİDE SÜT FİYATI DÜŞERKEN MARKETLERDE DÜŞMEDİ!

Diğer taraftan sanayici üreticiden aldığı soğutulmuş süt fiyatını 11 liradan 10 liraya çekerken, marketlerde süt fiyatlarında ise hiçbir indirimin yapılmaması sanayicinin gerçek amacını da ortaya koyuyor.

Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü! Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü!

TARIM BAKANLIĞI 5 AYDIR FİYATLARI GÜNCELLEMİYOR!

Bilindiği üzere çiğ süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi tarafından en son 15 Ekim'de 8.5 TL olarak açıklanmıştı. Ancak yem fiyatlarına gelen zamlardan dolayı belirlenen bu fiyat, kısa sürede geçerliliğini kaybetti. Tarım ve Orman Bakanlığı da enflasyonu artıracağı gerekçesiyle çiğ süt fiyatlarını güncellemezken, üretici örgütleri de Ulusal Süt Konseyi'nin refarans fiyatını uygulamayarak sanayici ile anlaşmalar yapmaya başlamıştı. Aradan geçen 5 ayda Ulusal Süt Konseyi'nin toplanmaması Tarım ve Orman Bakanlığının süt piyasasını artık yönetemeyecek duruma getirirken, kaybeden ise üretici ve ülke oldu.

TARIM BAKANI KİRİŞÇİ VE BÜROKRATLARI YAŞANANLARDAN DERS ALMIYOR!

Sütte geçen yıl uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak ülke büyük bir et krizinin içine sürüklenirken, Bakanlığın yaşananlardan ders almayarak sütte aynı hatayı yapmaya devam etmesi ise Bakanlığın hayvancılık politikalarındaki öngörüsüzlüğünü ortaya koyuyor.