CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarını yerinde tespit etmek için gittiği köy ve kasabalarda, patates üreticilerinin feryadıyla karşılaştı. Çiftçilere bir dokunup, bin ah işiten Ömer Fethi Gürer, hükümete seslendi ve “Çiftçi perişan. Patatese dış satım teşvikini artırın, belediyeler ve kamu kurumları eliyle ürünün tüketimine destek verin. Milli servetin çöpe gitmesine göz yummayın, bu ülkeye kıymayın” dedi.

KÖYLÜ KADINLAR, GÜRER'E PATATESTEN HAZIRLADIKLARI YEMEK ÇEŞİTLERİNİ İKRAM ETTİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'i partisinin il ve merkez ilçe yöneticileriyle gittiği patates üreticileri yoğun ilgi ve sevgi gösterileriyle karşıladı. Ömer Fethi Gürer ve beraberindeki heyete, çiftçi kadınlar tarafından, patatesle hazırlanan yemek çeşitleri ikram edildi. Ömer Fethi Gürer'in, çiftçilerin ve patates üreticilerinin sorunlarını her zaman dile getirdiğini söyleyen köylü kadınlar, “Sayın vekilimizin buraya geleceğini duyunca, kendisine patates ile yapılan yemek çeşitleri hazırladık. Patatesten onlarca çeşit sulu yemek, kızartma, dolma ve köfte yapılabiliyor. Ancak, biz binbir emekle yetiştirdiğimiz patatesi burada 20-30kuruşa bile satamıyoruz. Ürünlerimiz depoda çürüyor” dediler.

PATATES ENTEGRE TESİSİ SORUNU ÇÖZER

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kendisi için hazırlanan patates yemeklerini, beraberindeki partililere ve basın mensuplarına ikram etti. Patatesten pek çok çeşit yemek yapılabildiğini, nişasta üretildiğini ve ekmek unu olarak kullanılabildiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Burada kilogramını 50-55 kuruşa mal eden patates üreticileri, 20-30 kuruşa bile alıcı bulamıyor. Bu durum, hükümetin patates üreticilerine olan ilgisizliğini gösteriyor. Niğde ve Nevşehir arasında bir bölgeye patatesle ilgili entegre bir tesis kurulması sorunu çözer. Bunu kaç kez dile getirdik ama ne yazık ki yapılmadı” diye konuştu.

TARIM BAKANINA ELEŞTİRİ

Ülkemizde patatesle ilgili düzenli bir çalışma yürütülmediği için ürünlerin depoda çürümeye terk edildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “iki gün önce Niğde'yi ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'dan müjdeli bir haber bekledik ama o burada üretilen tohumların yurtdışına ihraç edileceğini söyledi. Üreticinin tohumla ilgili bir beklentisi yok ki. Üreticinin depoda kalan patateslerle ilgili sorunu var. Patatesin tüketilmesi gerekiyor. Bu bir milli servet” şeklinde konuştu.

PATATES DEPOLARI İÇLER ACISI…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha sonra Yeşilgölcük beldesindeki patates depolarını gezdi. Ürünlerin çillendiğini gören CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerle birlikte basın mensuplarına açıklamada bulundu.

ÇİFTÇİ PERİŞAN

Ürünlerinin depoda kaldığını, 55 kuruşa mal ettikleri patatesi 20 kuruşa bile satamaz duruma geldiklerini söyleyen çiftçiler, hükümetin patates üreticilerinin sorunlarını göz ardı ettiğinden yakındı. Bu topraklarda tek geçim kaynağının patates olduğunu anlatan üreticiler, “Mazot, elektrik, gübre, sulama bedeli zaten boynumuzu büküyor. Şimdi de ürettiğimiz ürünü satamamamın üzüntüsünü yaşıyoruz. Tüccar gelip, 20 kuruş fiyat veriyor. Biz bu fiyata satarsak, her kiloda 30 -35 kuruş zarar ederiz. Çoluğumuz çocuğumuzun geçimini sağlayamıyoruz” ifadelerini kullandılar.

ARACILIK SİSTEMİ KALDRILMALI

Ömer Fethi Gürer, “Çifti perişan, bunlar el emeği, göz nuru gibi nakış nakış dokunur gibi elde edilen ürünler. Burada çillenip, çöpe atılmasına göz yumulmaması gerekiyor. Niğde'de 20-30 kuruşa alıcı bulamayan patates, İstanbul'da marketlerde 2 liraya satılıyor. Bizler üreticinin sorunu dile getirdiğimizde tüketici serzenişte bulunuyor: Depoda 20 kuruş diyorsun ama burada 2 lira diyor. Zaten ülkemizin en büyük sorunlarından biri de bu aracılık sistemidir. Aracılık sisteminde mutlaka bir düzenleme yapılması gerekir. Ürün doğrudan tüketiciye ulaşırsa, hem üretici he de tüketici kar eder” diye konuştu.

BİR AY İÇİNDE SATILMAZSA, ÇÖPE GİDER

Önümüzdeki bir ay içinde satış olmasa, patatesin depoda çürüyüp çöpe gideceğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Patates ekme diyorlar ama bu partiler üstü bir olaydır. Biz insanların gelir düzeyi artsın diye uğraşıyoruz. Ekmeğe patates ununu katılması yönünde bir tesis yapılabilir. İnsanlar patatesten gelir elde edemezlerse bölgede göç artacak. Köyler boşalıyor. Okullar, sağlık ocakları kapanıyor. İnsanların tek umudu patatesti, o da elde kaldı. Hükümet, bu kez de patates için bir çözüm bulmazsa, patatese değer vermezse çiftçiler de onlara sandıkta dersini verecek” dedi.

TEŞVİK ARTIRILMALI

Bir an önce teşvikin artırılması ve belediyeler ve diğer kamu kurumları eliyle patatesin depolardan çıkarılıp tüketime sunulması gerektiğini kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine sesleniyorum, Gelsinler, çiftçinin bu perişan haline görsünler, hükümeti uyarsınlar. TÜİK verilerine bakarak, çiftçinin sorunları çözülmez. TÜİK verileri dışında patates üretimi var. Resmi kayıtlar 893 bin ton üretimi gösteriyor ama kayıt altında olmadan yapılan üretimle burada 1 milyon 200 bin ton üretim gerçekleşiyor. Çocuklarımızın geleceğini karartmasınlar. Bu bölge için e geçim kaynağı patatestir. Hükümetin, üreticiden alıp, tüketimin yolunu açmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İTHAL EDİLMEYEN ÜRÜN KALMADI

İthal edilmeyen ürün kalmadığını, böyle gidirse çiftçilerin önümüzdeki yıl patates ekemeyeceğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “ Traktörü icralık, tarlası icralık. Ürününü satıp borcunu ödeyemeyen çiftçilerin traktörüne, tarlasına el konulacak. Burada üretici ekmeyecek ve bizler Yurt dışından gelen patatese muhtaç olacağız. Kıymasınlar bu ülkeye” dedi.

TARIMDANHABER