TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Kooperatife verilen kredi faizinin yüksek olmasının, kooperatifin çiftçiden “kaynak kullanım bedeli” adıyla ek faiz almasına neden olduğunu belirten Gürer, “Çiftçi için banka faizinin % 8 oranını geçmeyeceği bakanlar kurulunca karar altına alınması rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı krediye uyguladığı % 8 faizin yanında “Kaynak Kullanım Bedeli” diye ek faiz alıyor. % 23-24 oranlarına ulaşan bu faiz çiftçiye yük” dedi.

BU, TÜRK TARIMINA ATILAN BÜYÜK BİR DARBEDİR

Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sorusuna verdiği yanıtta, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır” cevabına karşılık, “Ziraat Bankası üretimin içinde olmayan, profesyonel futbol kulüplerinin borçları için kapısını açarken, çiftçiye destek sağlayan Tarım Kredi Kooperatifi ticari işletme sayılıyor. Bu çiftçiye yapılan büyük bir haksızlıktır” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ziraat Bankasının, Tarım Kredi Kooperatiflerine tahsis ettiği tarımsal kredileri ticari kredi olarak verdiğini hatırlattı. Gürer, “Tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 8 olduğu için Tarım Kredisinin aradaki farkı çiftçiden 'kaynak kullanım ücreti' olarak tahsis ediliyor. Her faiz yükseldiğinde Tarım Kredisinin kaynak kullanım ücreti de artıyor. Dolayısıyla yüzde 8 indirimli kredi kullandığını düşünen çiftçinin kredi maliyetleri de farkına varmadan sürekli yükseliyor. 2012 yılında ticari kredilerdeki faiz oranı ile indirimli tarımsal kredi faiz oranları birbirine yakın olduğu için çiftçinin aleyhine yapılan bu anlaşmanın içeriğinin değiştirilmesi için çalışma yapılmakta mıdır? Piyasa faizleri yükseldikçe, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiden aldığı 'kaynak kullanım ücreti' yani gizli faizinde artması devam edecek midir?” şeklindeki sorularını yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Banka tarafından tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırılan kredilere uygulanan faiz oranlarının Tarım Kredi Kooperatiflerine uygulanması mümkün bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.

ÇİFTÇİ İCRALIK

Ziraat Bankası sübvansiyonlu traktör kredilerini dondurdu! Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor! Ziraat Bankası sübvansiyonlu traktör kredilerini dondurdu! Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı sisteminde Bakanlardan yazılısı soru önergelerine rakamsal veri alınmasının zorlaştığını ifade ederek, “Veriler kurumlar arası çelişkileri açığa çıkardığı için gizleniyor. Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullanarak icralık olan çiftçi sayısını sorduğumda, Temmuz 2018’de dönemin Tarım  Bakanı Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ülke genelinde 36 bin 473 yerleşim yerinde bin 625 birim kooperatif ve 199 büro ile çiftçilere hizmet verdiğini söylemişti.. Kanuni takip hesaplarında borcu bulunan ortak sayısının 11 bin 911 olduğunu açıklayan Fakıbaba, icra takibi yapılan ortak sayısının ise 7 bin 531 kişi olduğunu bildirmişti. Tarım Bakanının çiftçilere hizmet veriyor dediği kuruluşu,  Hazine ve Maliye Bakanı çiftçi kuruluşu saymıyor. Bu ne yaman bir çelişkidir. Çiftçiye resmen oyun oynanıyor” dedi.