CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çiftçi kuraklık nedeniyle adeta can çekişirken Tarım Bakanının, sorunlara çözüm bulmak yerine, farklı algı yaratarak, her şeyi güllük gülistanlık gösterme çabasında olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli’nin buğdayda dekar başına 275 liralık destek sağlanacağını açıkladığını belirten Gürer, “Bu ülkenin Tarım  ve Orman Bakanının, açıkladığı dekar desteğini ülkemizde alabilen çiftçi yok. AKP iktidarı, tarımı iyi yönetemediği için üretici kazanamıyor, vatandaş da pahalı ürün almaya mecbur bırakılıyor” dedi. 

Hububat ve bakliyatta açıklanan taban fiyatları ve TMO satış fiyatlarını  değerlendiren  Ömer Fethi Gürer, “Kendi çiftçisine maliyetin altında fiyatı reva gören TMO; ithalatta yabancı çiftçiye kesenin ağzını açıyor. Sonra getirip Türkiye'de piyasa dengelemeye kalkıp  düşük fiyatla buğday satarak kamu zararı yaratıyor, ardından da ‘Yurt dışına ihracat yapıyoruz’ diye hikâye anlatıyor” diye konuştu. 

KURAKLIK TARIM BAKANININ UMURUNDA DEĞİL 

Türkiye’de etkisini gösteren kuraklığın 22 ilde şiddetli bir şekilde hissedildiğini belirten Gürer, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, kuraklık yaşanmayan Hatay’a giderek buğday hasadı yapmasını eleştirdi. 

VERİM KAYBI CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI 

Tarım Bakanı’nın dönüm başına 650 kilo verim alan bir çiftçinin tarlasına giderek, pek çok bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle oluşan verim kaybını gizlemeye çalıştığını kaydeden Gürer, TÜİK’in verilerine göre kuru tarım yapılan alanlarda ortalama  dönüm başına 270 kilo ürün alındığını, ülkenin yüzde 70’ini kapsayan kuru tarım  alanları genelinde   bu yıl 140 ila 170 kilo aralığında verim elde edildiğini ve çok sayıda tarlaya kuraklık nedeniyle  biçerdöver girecek ürünün dahi  olmadığına dikkat çekti. 

‘DÖNÜME 275 TL DESTEK VERİLECEK’ ÇARPITMASI 

Bakan Pakdemirli’nin dekar  başına 275 lira destekleme verildiği yönünde bir açıklama yaptığını da hatırlatan Gürer, oysa bu desteklemenin dönüm başına değil, ton başına yapıldığını ifade ederek, “Bunu bir dil sürçmesi olarak düşündüm ama TMO da aynı ifadeyi kendi internet sitesinde yayınlamış. Ey çiftçi kardeşim, dekarda 275 lira destek alan var mı? Sayın Bakan Kamuoyunu yanıltıyorsunuz. TÜİK çıkmış açıklama yapıyor, Toprak Mahsulleri Ofisi çıkmış açıklama yapıyor, "Kuraklıktan 1 milyon ton kaybımız var." diyor. Oysa çiftçi diyor ki "En az 3 milyon ton." Bunun sonunda ne olacak?” diye sordu.