Hayvancılıkta önemli bir destek kalemini oluşturan buzağı desteği ödemeleri başlıyor. Hayvancılıkla uğraşan yetiştiriciler günlerdir buzağı desteğinin ödeneceği tarihin açıklanmasını bekliyordu. 2021 yılı birinci dönem buzağı desteği ödemeleri yarından itibaren hesaplara aktarılacak. 

BUZAĞI DESTEĞİ 22 NİSAN İLE 29 NİSAN'DA ÖDENECEK

Eşref Şekerli, buzağı desteği ödemelerine ilişkin olarak, sosyal medya hesabında paylaşımda bulunarak, 2021 yılı birinci dönem buzağı desteği ödemelerinin 22 Nisan'da (bugün) yapılacağını kaydetti. TC kimlik numarasının son rakamına göre yapılacak buzağı desteği ödemelerinde, TC kimlik numarasının son hanesi 0, 2, 4 olanlara 22 Nisan'da, 6 ile 8 olanlara ise 29 Nisan'da ödemeler yapılacak.

YETİŞTİRİCİ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Buzağı destek ödemelerinden faydalanan vatandaşlar buzağı destek ödemelerinin ne zaman yapılacağını merak ediyordu. Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı zor günler geçiren yetiştiriciler, yapılacak buzağı desteği ödemeleri ile biraz olsun rahatlamış olacaklar. 

BUZAĞI DESTEĞİNDE ARANAN ŞARTLAR

Hayvancılık desteklemesinden yararlandırılacak işletmelerde buzağıların 2021 yılında doğmuş, TÜRKVET ve e-Islah'a kayıtlı olması ve doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) yaşamış olması gerekecek. En az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilecek. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalanılabilecek. Buzağıların anaları için ilkine buzağılama yaşı 510-810 gün arasında veya destekleme kapsamındaki buzağılaması ile bir önceki buzağılaması arasındaki sürenin 235-450 gün olması şartı aranacak.

2022 BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİNDEN KİMLER FAYDALANACAK?

-Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılacak ve çoklu doğumlarda her bir buzağı için desteklemeden faydalanılacak.

-Ödemeler, iki dönem halinde gerçekleştirilecek. Belirlenen illerde doğan ve gerekli şartların sağlandığı buzağılar için ek destek verilecek.

-Etçi veya kombine ırk boğalardan veya bu ırkların bakanlıktan izinli tabii tohumlama boğalarının tohumlamasından doğan buzağılar için de gerekli şartları taşımaları durumunda destekleme ödemesi yapılacak.

-Suni tohumlama şartı aranan desteklerde, suni tohumlamanın, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde Türkiye'de yapılmış ve bilgisinin e-Islah Veri Tabanı'na kaydedilmiş olması gerekecek.

-İşletmede, destekleme şartlarını sağlayan buzağı sayısına göre kademeli olarak, buzağı başına oluşan toplam destekleme tutarının 1-20 başa kadar tamamı, 21-100 başa kadar yüzde 75'i, 101-500 başa kadar yüzde 50'si ödenecek.

-Soy kütüğüne kayıtlı buzağılar için de ek destekten yararlanılacak. Başvurular, birinci dönem için 31 Aralık 2021'e kadar, ikinci dönem için ise 1 Nisan-15 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak.

BUZAĞI DESTEĞİ KAÇ LİRA ÖDENECEK?

Programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son iki buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağılarına 370 TL/baş...

Etçi veya kombine ırk boğaların sperması ile suni tohumlamasından veya bu ırkların Bakanlıkça izinli boğaları ile tabi tohumlamasından doğan buzağılarına 600 TL/baş ödenecek. 

Yetiştirci iller; Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara ilave 100 TL/bsaş ödenecek. 

Soy kütüğüne kayıtlı buzağılara ilave 175 TL/baş artı 50 Tl ilave ödeme yapılacak. 

Döl kontrolü protokolü kapsamındaki boğalardan, suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 50 TL/baş ödenecek.