TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini değerlendiren Gökçel, “Tarım Orman Bakanlığı bütçesi, genel olarak yüzde 25 oranında arttı gibi görünüyor ama doların yükselmesi ve girdi maliyetlerinin artışına baktığımızda artmıyor, eksik bile kalıyor. Bu bütçe ile önümüzdeki yıl da çiftçiler, ürettiği ürünlerden para kazanamayacak. Çünkü bu oluşturulan bütçeyle çiftçiye gerçek bir destek verilmesi mümkün görülmüyor” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTI

Kendisinin de çiftçi olduğunu söyleyen Gökçel, şunları kaydetti; “11 yıl Mersin Ziraat Odası Başkanlığı yaptım. Alanlardaki durumu da görüyorum, tarımsal üretim yapan yerlere ziyaretlerde bulunuyoruz ve çiftçilerle bir araya geliyoruz. Bakan’ın aslında söyledikleri ve alandaki hiçbir konu birbiriyle örtüşmüyor. Çiftçinin borcu, ödeyebileceği miktarın çok üstüne çıkmış. 2002 yılında 2,4 milyar lirayken şu anda 220 milyar lirayı çoktan aşmış. Çiftçi bu kadar borç batağında ve borcunu ödemekten aciz duruma düşürülmüş. Özellikle bu yıl girdi maliyetleri korkunç derecede arttı. Sayın Bakan, hububatta 16 lira olan desteği 20 liraya çıkardıklarını söyledi. Hububatta, 1 dekarda 100 kilogram gübre kullanırsınız. Gübrenin artış oranına baktığınızda, aslında destek değil çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak bir rakamın çiftçiye uygun görülmesi...

ÜRETİM STRATEJİSİ LAZIM

Ülke tarımı planlı hale getirilmeli, havzalar belirlenmeli. Tarımsal üretimle alakalı stratejiniz olması lazım. Hangi alanlarda hangi ürünleri destekleyeceksiniz, destek miktarları ya da şekli nasıl olacak belirleyeceksiniz, sonra çiftçiye ‘gelecek yıllarımızı planladık, siz üretin, bizi sizi zarar ettirmeden üretiminize devam ettireceğiz’ diyeceksiniz. Gıda üretiminde kriz var, insanlar gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Biz yurt dışına bağımlı ülke haline getirildik. Tarımın planlanarak, çiftçinin gerçek şekilde desteklenmesi gerekiyor ki biz tekrar hem kendi insanımıza yetecek tarımsal üretimi yapalım hem ihracat yapan ülke haline gelelim.”