Buğday ve arpada ilk hasadın başladığı yerler arasında olan Şanlıurfa'da, çiftçilerin hasat sevincine ortak olmak maksadıyla tarlasında çalışan üreticileri ziyaret eden TMO Genel Müdürü Güldal, onlarla sohbet etti. 

Ziyareti kapsamında Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından yaptırılan 90 bin ton kapasiteli GAP Lisanslı Depoculuk tesislerinde incelemelerde bulunan Güldal yetkililerle görüştü.

Burada yaptığı açıklamada hububat piyasasına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Güldal, 2019 üretim sezonunun ülkemiz ve çiftçimiz açısından bereketli ve hayırlı olmasını dileyerek “Ülkemizde arpa ve buğday hasadı lokal olarak başladı. Arpa, 9 Mayıs'ta Şanlıurfa'da, buğday ise 15 Mayıs'ta Çukurova'da başladı. Önümüzdeki günlerde yoğunlaşarak devam edecek.” dedi.

2019 yılında buğday üretimini teşvik etmek, hasatla birlikte üretici aleyhine oluşabilecek mağduriyetleri önlemek amacıyla 2 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı tarafından geçen sene açıklanan fiyatların yaklaşık % 30 üzerinde buğday ve arpa alım fiyatları açıklandığına vurgu yapan Güldal, “Açıklanan fiyatlar, enflasyon rakamlarının yaklaşık % 20 olduğu ve buna bağlı olarak girdi maliyetlerinin de arttığı bir dönemde üreticimizi memnun etmiştir. Biraz önce ürününü hasat eden üreticilerimizle sohbet ettik. Fiyatlardan duyduğu memnuniyetleri dile getirdiler.

Sadece bu ziyaretimizde değil, fiyatların açıklandığı tarihten itibaren üretici örgütleri, STK'lar, ilgili sektörler tarafından da şahsıma hem fiyatların erken açıklanması hem de seviyesinin memnun edici olduğu iletilmiştir. Kurumumuz hasattan önce alım hazırlıklarını tamamlamış, fiyatların açıklanması ile birlikte alımlara başlamıştır. Bu sene ülke genelinde yaklaşık 350 noktada alım faaliyeti yürüteceğiz. Hasadın yeni başlamasına ve piyasa fiyatlarına bağlı olarak ürün arzı az olsa da hasadın başladığı yerlerde işyerlerimizde randevular açık durumdadır. Bugün itibarıyla sadece Adana ve Hatay'da olmak üzere toplam 2 bin ton ürün alımı gerçekleşmiştir. Önümüzdeki günlerde artarak devam edecektir.” dedi.