Ülkemizde yıllık yaklaşık 18-20 milyon ton hububat üretimi yapılıyor. Üretilen bu üründe yüzde 1'lik kayıp 180-200 bin ton ürüne tekamül ediyor. Bu kayıpların yüzde 3'ün üzerine çıktığı düşünülürse 500 bin ton ürün kaybı anlamına geliyor.

Dane kaybının önemine dikkat çeken İl Müdürü Cenk Şölen, şunları kaydetti: "Bu ürün kayıplarının en asgari seviyeye indirilmesi ve biçerdöverle hububat hasadında kontrollerin etkin yapılabilmesi amacıyla; konuyla ilgili İlçe Müdürlüklerin de görevli teknik personellere yönelik olarak 06-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Mehmet KOBUK ve Murat ALTINTAŞ tarafından, teorik ve uygulamalı olarak iki aşamada eğitim verildi.

İl Müdürlüğü toplantı salonundaki eğitimde biçerdöverin tarihçesi, biçerdöverin parçaları (biçme ve besleme düzeni, dövme düzeni, ayırma düzeni, temizleme düzeni, taşıma ve depolama düzeni, diğer ek düzenler) dane kaybı ölçme yöntemleri ve dane kaybı nedenleri, biçerdöverdeki yenilikler, biçim tekniği ile biçerdöverde emniyet tedbirleri konuları, Bozanönü Köyü ve Kuleönü Kasabası'nda ise arazi üzerinde uygulamalı olarak anlatıldı"

Eğitim sonunda katılan 27 kursiyere sertifikaları yapılan bir törenle verildi. Törende konuşan Şölen, "İlimiz için hububat hasadında dane kaybının önemini ve biçerdöver talimatı doğrultusun da köy muhtarlıkları, çiftçi malları koruma, ziraat odaları ve çiftçilerin biçerdöver sahipleriyle sözleşme yapmalarının gerekliliği vurgulamıştır" dedi.