Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hemen bitişiğinde büyük bir ağaç kıyımı yaşandı. Milli Botanik Bahçesi alanı içinde yer alan ve eski Bakan Mehdi Eker döneminde ağaçlandırılan alan inşaata açıldı. İnşaata açılan alandaki toplam bin 400 çam ağacı TOKİ tarafından kesildi. Kesilen çam ağaçlarının yerine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu binası yapılacak. Binanın inşaatına başlanırken hafriyat için alandan binlerce metreküp toprak alındı.

(AĞAÇLAR KESİLMEDEN ÖNCE BU HALDEYDİ)


VİZYON PROJELER ARASINDA GÖSTERİLİYORDU

Milli Botanik Bahçesi alanı içinde bulunan ve yaklaşık 15 yıllık çam ağaçlarının sökülüp başka bir yere taşınmadan TOKİ tarafından kesilmesi manidar bulundu. Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın 2'nci büyük botanik bahçesi alanının bile inşaata açılması, hükümetin samimiyetsizliğini gözler önüne serdi. Bilindiği üzere Milli Botanik Bahçesi, 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara ile ilgili açıkladığı vizyon projeler arasında yer alıyordu.

(1400 ÇAM AĞACI BÖYLE KESİLDİ)


Ağaç kıyımı yapılarak inşaata açılan alan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yerleşkesinin hemen yanında ve Milli Botanik Bahçesi'nin girişinde yer alıyor. Normalde Milli Botanik Bahçesi içinde yer alan 2014 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınarak Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na tahsis edildi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu da kendisine tahsis edilen bu alanda kurum binası yapılması için geçtiğimiz Şubat ayında büyük bir inşaat çalışmasına başlandı.

BAŞKA BİR ALAN BULUNAMADI MI?

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun Ankara'nın Balgat semtinde kurum binası bulunmasına rağmen Milli Botanik Bahçesi gibi özel bir alanda yer tahsis edilmesi manidar bulundu. Arazi tahsisinin de Milli Botanik Bahçesi temelinin atıldığı 2013 yılından bir yıl sonra yapılması dikkat çekti.

BUGÜNE KADAR GİZLENDİ!

Milli Botanik Bahçesi alanı içinde bulunan arazinin Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu'na tahsis edildiği bugüne kadar gizlendi. Yapılan arazi devri, geçtiğimiz Mart ayında çam ağaçları kesilerek inşaat çalışmasının başlamasıyla birlikte ortaya çıktı.

(1400 ÇAM AĞACININ KESİLDİĞİ İNŞAAT ALANI)


NEDEN MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ?

Hükümetin vizyon projeleri arasında gösterilen ve yapımı için büyük paralar harcanan Milli Botanik Bahçesi'ni bile yapılaşmaya açması büyük bir skandal olarak görülüyor. Bilindiği üzere Eskişehir yolu güzergahı Ankara'nın en değerli yerleşim yeri olarak biliniyor. Bu güzergahta bulunan Milli Botanik Bahçesi'nin önemli bir bölümünün bile inşaat alanına açılması büyük rant tartışmalarını gündeme getirdi.

BAKANLAR NEDEN SESSİZ KALDI?

Milli Botanik Bahçesi'nin önemli bir bölümünün inşaat alanına açılması tartışma konusu olurken, mevcut alandaki bin 400 çam ağacının kesilmesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbıba ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun sessiz kalması manidar bulundu. Özellikle kesilen ağaçların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hemen yanında bulunması büyük bir skandal olarak görülüyor.

(ÇAM AĞAÇLARI KESİLMEDEN ÖNCE MEVCUT ALANIN UYDUDAN GÖRÜNTÜSÜ / ALANIN YEŞİL OLDUĞU NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR)


ESKİ BAKAN BİZZAT KENDİ ELLERİYLE DİKMİŞTİ!

Kesilen ağaçlar eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker döneminde ekilmişti. Eker, 17 Haziran 2015 tarihinde Milli Botanik Bahçesine ilişkin yaptığı tanıtım toplantısında, arazideki ağaçların çoğunun son 10 yılda dikildiğine dikkat çekerek, "Bizzat kendi ellerimle diktim, bir nevi çocuklarım gibi" ifadesinde bulunmuştu.

TARIMDANHABER