CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye'nin tarımda artık ithalat yaparak geçindiğini, Milli Tarım Projesi'nin de, Mehdi Eker zamanında ortaya çıktığını belirterek, “Mehdi Eker ekibi kimdi ise, o, ayak dirediler, yapmadılar bu projeyi. Umarım siz yapacaksınız. Yaparsanız da muhalefet de sizi destekleyecek eğer bu dönüşümleri yaparsanız" diye konuştu.

Bekaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kemal Derviş Modeli!

"Birincisine 'neoliberal' demeyelim, 50-60 arası kapitalizme geçiş, sonra Özal'ın getirdiği dalga, bu neoliberal dalgadır, özelleştirmeler filan, üçüncüsü de tarımı yok eden. Arkadaşımız şöyle bir laf etti: 'Eski toprağından ayrı düşmüş çiftçi.' filan çok az, uzun yıllara yayılmıştır. Sizin döneminizde 8-10 milyon köylü, kırsal kesimden insan şehre göç etti. Niye göç etti? Kemal Derviş devrimleri dolayısıyla. Tırnak içinde söylüyorum. İşte, üçüncü neoliberal dalga dediğim bu. Türkiye 2001'de bir finans krizi yaşadı arkadaşlar, finans krizi. Ama bu finans krizini çözmek için IMF'yle masaya oturuldu, bize dayatılanlar tamamen reel sektör, hatta tarımla ilgiliydi. Finans krizi yaşıyoruz, bize dediler ki, 'Şeker piyasası yasası çıkarın' On beş günde 15 yasa Sayın Bakanım. Meclisteydik, muhalefet ediyorduk sizinle beraber. On beş günde 15 yasa. Ne ilgisi var finans kriziyle şeker piyasası çıkarmak, tütün piyasası yasası çıkarmak? Bütün bunlarla bütün alanlarda yayıldı bu ve sizin Hükümetiniz zamanında uygulandı. Kemal Derviş giderken 'Ben CHP'den milletvekili oldum ama Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti benim yapmak istediklerimin hepsini fazlasıyla yapıyor, bana gerek kalmadı.' dedi, gitti. Bu, Kemal Derviş'in Türkiye'de uygulamaya koydurduğu bu sistem en tartışmasız bir şekilde, tavizsiz bir şekilde tarım alanında uygulandı ve onun sonucunda geldiğimiz yer, siz de farkındasınız, dünyada anlattığınız tablo, Türkiye'de de benzer bir tablo da bu tablodur."

Topraklarda Geçinemeyen Bir Ülke Haline Geldik!

“Türkiye'nin maalesef kendine yeten konumu, iklimi, coğrafyası dolayısıyla, işte, tarım, hayvancılık ve deniz ürünlerinden dünya kadar potansiyeli olan, zengin potansiyeli olan ülke, bugün, gerçekten, tarım konusunda hiçbir alanda kendi kendine yetmeyen, ithalat yapan, insanların doğdukları topraklarda geçinemeyen bir ülke haline gelmiştir. Siz bunun farkındasınız, şimdi 'Milli Tarım Projesi diye buradan çıkmaya çalışıyorsunuz."