Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü,  2024 yılı buzağı/malak desteklemesi 1.dönem başvurularının alınmaya başlandığının duyurusunu paylaştı. Başvuruların 2 Aralık 2024 tarihine kadar yapılabileceği kaydedilen duyuruda, yetiştiricilerin ilave desteklerle birlikte alacakları toplam destek miktarları hakkında da kapsamlı bilgi verildi.

“2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı (2024/8760) ve 2024 Yılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (2024/23) kapsamında yapılan 2024 Yılı Buzağı/Malak Desteklemesi 1.Dönem Başvuruları başladı” denilen duyuruda, yetiştiricilerin destek başvurusunu nereye ve nasıl yapacakları hakkında yol gösterildi.

2024 YILI BUZAĞI/MALAK DESTEK BAŞVURULARI NEREYE VE NASIL YAPILACAK?

Buzağı/Malak desteklemesinden faydalanmak isteyen yetiştiricilerin, herhangi bir yetiştirici/üretici örgütü veya kooperatif üyeliği bulunmuyorsa; bireysel başvurularını İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, yetiştirici/üretici örgütü veya kooperatif üyesi olan yetiştiricilerin ise bağlı bulundukları yetiştirici/üretici örgütü veya kooperatif üzerinden 02.09.2024 – 02.12.2024 tarihleri arasında (02.12.2024 Pazartesi mesai bitimine kadar) başvurularını yapmaları gerekiyor.

2024 BUZAĞI DESTEK PARASI NE KADAR?

2024 yılı temel buzağı/malak desteği 1000 TL. Ancak yetiştiriciye temel buzağı/malak desteğinin yanında ilave desteklerde verilecek. Temel destekle birlikte yetiştiriciye ödenecek ilave destek miktarları aşağıdaki tabloda bulunuyor. 

Buzağı Destek-2HANGİ BUZAĞI/MALAKLAR DESTEKLERDEN YARARLANACAK?

Desteklemeden yararlanmak için buzağıların/malakların; TÜRKVET’te kayıtlı, destekleme yılı içinde (2024 doğumlu) ülkemizde doğmuş ve doğduğu işletme numarası ile cinsiyeti, ana kulak numarası ve doğum tarihi bilgilerinin mevcut olması gerekiyor.

Tarımda 3 yeni destekleme modeli! Planlı üretimde çiftçinin mazot giderinin tamamı karşılanacak! Tarımda 3 yeni destekleme modeli! Planlı üretimde çiftçinin mazot giderinin tamamı karşılanacak!

Diğer yandan buzağı/malak TÜRKVET kayıtlarına göre en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış şartı bulunuyor.

Destekten yararlanacak buzağı/malakların programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) yapılmış ve VETBİS Sistemine kaydedilmiş olması gerekiyor. Destekleme ödemesi HDS (Hayvancılık Destekleme Sistemi) veri tabanına başvurusu girilen buzağı/malağın doğduğu işletme sahibine yapılacak.

2024 YILI BUZAĞI/MALAK BAŞVURU ŞEKLİ

 2024 Yılı 1.Dönem Buzağı/Malak Desteklemesine başvuru yapmak isteyen yetiştiriciler, desteklemeyi hangi yetiştirici/üretici örgütü üzerinden almak istiyorlarsa, almak istedikleri örgüt üzerinden, kooperatifler aracılığıyla almak isteyenler bölge veya il üst birlikleri üzerinden, soy kütüğü ilave destekleme alacaklar damızlık sığır yetiştiricileri il birlikleri/damızlık manda yetiştiricileri il birlikleri üzerinden; herhangi bir örgüt üye olmayanlar ise doğrudan İl/ İlçe Müdürlüklerine başvuracaklar.

Önemli Not: 1.dönemde başvurusu olan yetiştiriciler 2.dönemde tekrar başvuru yapamaz.

Destekleme süresi içerisinde ve ilgili mevzuat kapsamında, buzağıların/malakların zamanında küpeletilmesi, TÜRKVET ve E-Islah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler sorumlu olacak.