Baharın gelişiyle birlikte üreticiler hız kesmeden ürünlerine gerekli özeni göstermeye devam ediyor. Genellikle Mart ve Nisan aylarında dikimine başlanan elma ve armut ağaçlarının hastalıklarıda bu durumdan ötürü artış gösterdi.

İlgili Tarım ve Orman Müdürlüklerinin gerçekleştirdiği kontroller sonucu elma ve armut bahçelerinde büyük zararlara sebebiyet Karaleke ve Ateş hastalığı bulgularına rastlandı. Müdürlükler yetiştircinin ilaçlama uygulamaları süratle başlaması uygun gördü.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre ; ​

​Elma ve Armut bahçelerinde yapılan kontroller ve Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonlarından alınan veriler sonucunda; önemli zararlara neden olan Karaleke ve Ateş Yanıklığı hastalığı karşı kimyasal mücadele başlatılmıştır.

 DİKKAT :  Kullanacağınız Bitki Koruma Ürünlerinin reçetelerini üretici kayıt defterlerinize yazdırınız.

                  Arılara zarar vermemek için Bitki Koruma Ürünlerini arı faaliyetlerini göz önünde bulundurarak sabah erken veya akşam geç saatlerde uygulamaya özen gösteriniz.

Not: Çeşitlerin fenolojik gelişimleri ile meteorolojik şartlar dikkate alınmalıdır. 07/04/2023

                                                                                                   BURSA İL TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ          

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Makarnalık buğday üretiminde 18 yılın rekoru kırıldı! TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Makarnalık buğday üretiminde 18 yılın rekoru kırıldı!

                                                                                          (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü)

                                                       

 KARA LEKE HASTALIĞI NEDİR ?

Elma kara leke hastalığı, Venturia inaequalis adlı mantarın neden olduğu bitki hastalığı. Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde görülür. Yaprağın üst ve alt yüzeyinde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünümdedir, giderek zeytin rengini alır ve daha sonra kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve bu kısımdaki dokular zamanla ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır hastalıklı yapraklar erkenden sarararak dökülürler. Meyvelerdeki lekeler yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşirler ve bu kısımlarda meyvenin gelişmesi durduğu için şekilsiz meyveler oluşur.

ATEŞ YANIĞI HASTALIĞI NEDİR ?

Ateş yanıklığı, Erwinia amylovora adlı bakteri türünün Dağmuşmulası, alıç, ayva, ceviz,elma,armut ve üvez türlerinde neden olduğu bitki hastalığı.

Yaprak renkleri kahve-siyah renge dönüşür ve dalda kavrulmuş bir şekilde uzun süre asılı kalır. Çiçeklerin renkleri, önceleri kahverengi daha sonra siyaha döner. Genç sürgünlerin renkleri esmerleşir; sürgünler yangın geçirmiş bir görünüm alır. Dalların kabuklarında zamanla beyaz bir akıntı görülür.

ÖNLEMİ

Çiçeklenmeden önce %5'lik borda bulamacı kullanılır.

Tüm dönemlerde 50/150 ml/100 lt suya veya dekara Bakır Sülfat Pentahidrat.