Çiftçinin tarımsal makine parkını yenilemesi için kritik önem taşıyan sübvansiyonlu kredi sisteminde radikal bir kısıtlamaya gidildi. Daha önce %60’a kadar faiz indirimi uygulanan traktör alım kredilerinde, hükümet indirim oranını %30’a çekti.
Bu karar, zaten girdi maliyetleri ve genel enflasyon baskısı altında olan çiftçiye yeni bir finansal yük getirdi.
Faiz İndirimi %60'tan %30'a Düştü
Yapılan düzenleme öncesinde, Ziraat Bankası aracılığıyla kullandırılan 2 milyon liraya kadar olan traktör kredisinde, çiftçiler şu indirimlerden yararlanabiliyordu:
Temel Faiz İndirimi: %25
Yurt İçi Makine Alımı: %25 (Ek)
Örgüt Üyeliği (1. Derece): %10 (Ek)
TOPLAM İNDİRİM: %60
Ancak Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yeni kararla birlikte, temel faiz indirimi %25’ten %12.5’e düşürüldü. Ek indirimlerle birlikte çiftçinin ulaşabileceği en yüksek faiz indirimi oranı artık %30 ile sınırlandırılmış oldu.
Kredi Limiti Enflasyona Rağmen Artmadı
Traktör kredisinde %30,49'luk Tarımsal Girdi Enflasyonundaki artışa rağmen, kredi üst limitinde herhangi bir artış yapılmayarak 2 milyon lirada sabıt tutuldu.
Sübvansiyonlu kredilerdeki bu ani faiz ve limit kısıtlaması, çiftçinin traktör alımında faizlerin artırılması anlamını taşıyor.




