Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, 2022 yılında yapılacak tarımsal desteklere ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 2022 yılı ürünler için çiftçiye ödemesi yapılacak tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin yıl sonuna gelinmesine rağmen yeni yayınlanması dikkat çekerken, söz konusu kararnamede 6 ay erkene alınan mazot gübre desteği ödemeleri ile ilgili karar ise ekonomide yaşanan krizi gözler önüne serdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, ‘6 ay erken ödeme yapılacağını’ açıkladığı mazot gübre desteği ödemeleri, bütçede kaynak bulunamadığı için Ziraat Bankası’ndan sağlanacak finansmanla çiftçiye ödeme yapılacak. Borçlanarak çiftçiye ödemesi yapılacak desteklerin faiz gideri ise Hazine ve Maliye Bakanlı tarafından karşılanacak.

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ BÜTÇEDEN AYRILAN KAYNAK İLE DEĞİL ZİRAAT BANKASI’NIN FİNANSMANIYLA ÖDENECEK!

Yayınlanan Kararnamede şu ifadeler dikkat çekti: “Arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik üreticileri, 2022 üretim yılına ait ve 2023 bütçe yılında ödenecek mazot ve gübre destekleri Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü finansmanıyla 2022 yılında başlanmak üzere Bakanlıkça belirlenecek tarih aralığında mazot gübre alımında kullanılabilir.”

MAZOT GÜBRE DESTEĞİNDE 6 AY ERKEN ÖDEME DAĞ FARE DOĞURDU! 6 ÜRÜNLE SINIRLI TUTULDU!

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, mazot gübre desteğinin erken ödenmesine yönelik çiftçiye müjde olarak duyurduğu açıklama dağ fare doğurdu. Yayınlanan kararnamede 6 ay erkene alındığı açıklanan mazot gübre desteği ödemesinin bütün ürünler için geçerli olmadığı ortaya çıkarken, mazot gübre desteğindeki erken ödeme sadece arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik üreticilerine yapılacak.

Bu ürünlerin dışında kalan, mısır, pamuk, ayçiçeği, aspir, kanola, kuru fasulye, mercimek, nohut, kuru soğan, yaş çay, zeytin, patates, soya, yem bitkileri, fındık ve diğer ürünler kapsamındaki bütün ürünler için çiftçi erken ödemeden yararlanamayacak.

Bakan Kirişçi, çiftçinin ürününü ekerken nakit ihtiyacını karşılamak için mazot gübre desteği ödemelerini 6 ay erkene aldıklarını duyurmuştu. Ancak bu açıklamaya rağmen erken ödeme yapılacak desteklerin dar kapsamda tutularak sadece belli ürünlerle sınırlı tutulması, yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.