Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği 26.01.2017 tarihli 29960 sayılı mükerrer sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenleme ile öncelikle Yönetmeliğin kapsamı, toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dahil olmak üzere gıda satış yerlerinin sorumluluklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine hazır ambalajlı hale getirilmeksizin satılan gıdalar, satış yapılan işletmede tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılan gıdalar, doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalar ile ilgili olarak Gıdanın Adı, Alerjenler, TETT yada STT, Gıda İşletmecisinin Unvan ve Adresi, Menşei, Alkol ve Domuz kaynaklı bileşene ilişkin bildirim satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurulur veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Yönetmelik ile toplu tüketim yerlerinde menü, yazı tahtası, broşür vb. ile gıdanın adı, gıdanın bileşiminde bulunması halinde alerjen, alkol ve domuz kaynaklı bileşene ilişkin bilgiler' in son tüketiciye sunulması zorunludur. Tavsiye edilen tüketim tarihi yada son tüketim tarihi bilgisi orijinal ambalajı bozulmuş ürünlerde değişeceğinden bu bilginin tekrar belirlenmesi ve tüketiciye sunulması satış yerinin sorumluluğundadır. Son tüketiciye sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi zorunlu hale getirilmiştir.

Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 g veya 100 ml'sinde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarının yer alması zorunludur. Yönetmeliğin yayım tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri 31/12/2019 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. 31/12/2019 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir.”