TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanlığında, 15.02.2023 tarihinde alınan Bakan Oluru ile personele her ay ödenen Ek Hizmet Tazminatları ile ilgili bir düzenlemeye gidildi.

Bilindiği üzere Teknik Hizmetler Sınıfı çalışanları (Mühendis, Mimar, Teknisyen, Tekniker) devlet memurları (160 seri no’lu) Genel Tebliğ gereği Arazi Ek Ödemesiyle, Toplu Sözleşme hükümleri gereği Kontrol Hizmetleri Ek Ödemesi alıyor.

Tarım Bakanından dikkat çeken çim açıklaması! Tarım Bakanından dikkat çeken çim açıklaması!

Sağlık Hizmetleri çalışanları (Vet. Hekim, Vet. Sağlık Teknisyeni, Teknikeri, Laborant vb.) sadece Kontrol Hizmetleri Ek Ödemesi alıyor. Buradaki bu eşitsizliği gidermek için Bakan Oluru ile Teknik Hizmetler Sınıfı personelinin aldığı Kontrol Hizmetleri Ek Ödemelerinde kısıtlamaya gidildi. Bu uygulama da 23.620 teknik personelin maaşlarında her ay 600 TL ile 800 TL arasında bir azalmaya neden oldu.

Bu uygulama ile Bakanlığı eksilterek eşitlik sağlamayı hedeflemesi dikkat çekti. Eksik olanın kazancının yukarıya taşınıp çoğaltarak eşitlik sağlama yolunun tercih edilmemesi, Bakanlıkta çalışanlar arasında tepkiye neden oldu.

Bakanlık olurunun 7. Sayfası 3. Paragrafındaki “Kontrol Hizmetleri ödemesinde özellikle il ve ilçe müdürlükleri özelinde bir azalma yaşanacağı değerlendirilmektedir” uyarısı yapılarak, azaltarak eşitleme mantığının itiraf edilmesi de dikkat çekti.

Hükümet son zamanlarda çalışanların üzerindeki enflasyon etkisini azaltmak için asgari ücret artışı, 3600 ek gösterge çalışmaları gibi çeşitli uygulamalarla ek ücret artışı sağlamaya çalışırken Tarım ve Orman Bakanlığında bunun tam tersi bir uygulamayı hayata geçirmesi yaşanan çelişkiyi ortaya koydu.

Söz konusu uygulama ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sayıştay’dan bir talep gelmemesine rağmen Bakanlığın tamamen kendi iç uygulaması ile maaş düşürmesi çalışanların tepkisi çekti.  

Diğer Bakanlıklar, kendi personelinin özlük hakları için savaş verirken Tarım Bakanlığının böyle bir tutum içine girmesine bir anlam veremeyen Bakanlık çalışanları, seçim öncesi böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesinin de manidar olduğuna dikkat çekiyorlar.

WhatsApp Image 2023-04-20 at 15.10.51

WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.34.15