Bakan Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, Manisa'nın en önemli tarım ürünlerinin üretim merkezlerinden bir tanesi olduğunu ve sadece bölgenin değil, ülke ekonomisinin de en önemli lokomotiflerinden olduğunu dile getirdi.

MANİSA, SADECE ÜLKEMİZİ DEĞİL, DÜNYAYI DA DOYURMAKTADIR!'

Bakan Pakdemirli 'Öyle ki Manisa'da, yaklaşık 515 bin hektar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününden, ortalamanın üzerinde verim alınmaktadır. Bu da şu demektir: Manisa, sadece ülkemizi değil, dünyayı da doyurmaktadır!' sözleri ile Manisa'nın üretimde ve ekonomide önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Bakan Pakdemirli, Manisa'nın verimli ve bereketli topraklarını Babası Merhum Ekrem Pakdemirli'nin sözlerini hatırlatarak anlattı; 'Manisa, yıllık 4,8 milyar lira üretimiyle, ülke genelindeki bitkisel üretimin yüzde 3'nü karşılıyor. Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Susam, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır ve Kavun öne çıkan bitkisel ürünleri... Fakat Manisa, bundan da fazlasıdır. Rahmetli babamın söylediği gibi: Bu toprağa çekirdek düşse yeter... Filiz olur, fidan olur, aş olur, iş olur, bağ olur, dağ olur...'

TÜRKİYE ÜZÜM İHRACATINDA DÜNYA BİRİNCİSİ

Türkiye'nin Dünya'da üzüm ihracatında birinci sırada olduğunu da belirten Pakdemirli, 2019 üzüm rekolte tahminini de açıkladı; 'Kuru üzümde üretim sezonu, 1 Eylül - 31 Ağustos tarihleri arasını kapsamaktadır. Buna göre; 2017 yılı, kuru üzüm üretici fiyatı, 4-5 TL/Kg aralığında gerçekleşmiştir. 2018 yılında rekoltenin düşük olması nedeni ile üretici fiyatları 8-12 TL/Kg aralığında değişmektedir. 2018 yılında kuru ve yaş toplam 611 milyon dolarlık üzüm ihracatı yapılmış olup, toplam tarımsal ihracattaki payı %3,45 tir. 2019 yılında 4,2 milyon tonluk yaş üzüm üretim tahmini öngörülmüştür. Üzüm rekolte tahmin komisyonlarımızın rekolte çalışmaları sonuçlandırılmak üzeredir. Kuru üzüm rekoltesinin de 300 bin ton seviyelerinde olacağı tahmin edilmektedir' dedi.

'GEREKTİĞİNDE MÜDAHALE ALIMI YAPARIZ'

Manisa'da, 50 bin ailenin, bağcılıktan geçimini sağladığını da söyleyen Bakan Pakdemirli, Türkiye'deki Kurutmalık Üzümün % 85 inin, Sofralık Üzümün de %20'sinin Manisa'da üretildiğini belirtti. Bu sonuçla Manisa'nın sadece Türkiye'de değil Dünyada önemli bir üzüm üretim merkezi olduğunu ifade eden Pakdemirli, çiftçileri mağdur etmemek adına devlet olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını da belirtti; 'Manisa, üzümü katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir; ki tarım faaliyetlerinde en zoru budur.

Buradan özellikle ifade etmek istiyorum! Çiftçilerimizin bu seneki beklentilerini biliyoruz. Bu yüzden; gerektiğinde müdahale alımı da yapar,
ama çiftçimizi asla mağdur etmeyiz!' diye konuştu.

Yalnızca üzümde değil, bütün tarım ürünlerinde önemli destekler verildiğini de belirtti Bakan Pakdemirli, 2019'un ilk altı ayı dâhil, bugüne kadar verilen desteklerden örnekler verdi; “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ çerçevesinde, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla, 2019 yılının ilk 6 ayında, 90 bin 981 işletmeye (çiftçimize), 145 milyon 716 bin 355 lira destekleme ödemesi yaptık. İlk altı ayda 21 bin 321 yetiştiriciye, 49 milyon 344 bin 334 lira hayvancılık destekleme ödemesi yaptık. Bugüne kadar, ekonomik yatırımlar için, 289 projeye, 74 milyon 470 bin 642 TL hibe ödemesi yaptık ve 3.036 kişiye istihdam sağlanmasına da vesile olduk” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bundan sonraki süreçte de çiftçinin destekleneceğini ve devlet olarak her daim vatandaştan yana olacaklarını belirtti. Pakdemirli, konuşmasını hayırlı ve bereketli bir hasat olması temennisiyle sonlandırdı. Bakan Dr. Bekir Pakdemirli Ticaret Borsası'ndaki programının ardından bir üzüm bağına girerek üzüm hasadı gerçekleştirdi.