TARIMDAN HABER ÖZEL / Polonya’dan ithal edilen karkas etlerin kalitesi düşük olmasından dolayı daha çok sanayiciye satılırken, Fransa’dan ithal edilen karkas etler ise kaliteli olmasından dolayı doğrudan market ve kasaplara satılıyor. 

Market ve kasaplara verilecek kaliteli et ithalatının artması iç piyasada kesim fiyatlarını da aşağıya doğru çekmeye başladı. Kesim fiyatlarının düşmesi de yerli üreticiyi kara kara düşündürüyor. 

KARKAS KESİM FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ ORKATAYA ÇIKTI

Kesim fiyatları 240 liranın üstüne çıkarak, burada tutunmaya çalışırken, kesim fiyatlarının son 3 haftadır düşüş trendine girmesi, dikkatlerin kesim fiyatlarına çevrilmesine neden olmuştu. İç piyasada kesimlik hayvan sayısında bir artış olmamasına rağmen, kesim fiyatlarının üretici için kırmızı çizgi noktası olan 240 liranın altına düşmesi kafaları karıştırmıştı. Kesim fiyatlarının düşmesinin nedeni belli oldu.

Et ve Süt Kurumu’nun Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nden sonra Fransa’dan da karkas et ithalatına başladığı ortaya çıktı. Fransa’dan ithal edilen karkas etlerin doğrudan market ve kasaplarda satılabilecek et olmasından dolayı iç piyasada kesimlik fiyatların da buna bağlı olarak düşmeye başladığı kaydediliyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) 19 Ekim’de haftalık kesim fiyatlarını yayınladı. Son iki haftadır düşen dana yağsız kesim fiyatı bu haftada düşerek 237,31 TL oldu. Kuzu karkas kesim fiyatında ise bir değişiklik olmayarak haftayı 222,26 liradan kapattı.

Karkas kesim fiyatında 240 lira üreticiler için kırmızı çizgiyi oluştururken, bu fiyatın altı üreticinin zararına üretimi anlamına geliyor.

ETE TALEBİN OLMADIĞI BİR DÖNEMDE YAPILAN İTHALAT ÜRETİCİYİ BİTİRMEK ANLAMINA GELİYOR!

ESK’nın ete talebin düşük olduğu ve kesim fiyatlarında spekülatif fiyat hareketliliğinin olmadığı bir dönemde karkas et ithalatını artırması, yerli üretime büyük bir darbe vuracak. Bu bilindiği halde ESK’nın üreticinin aleyhine bir politika izlemesi dikkat çekiyor.

KESİM FİYATI 2 BÖLGEDE DÜŞMEDİ DİĞER BÖLGELERDE FİYATLAR ORTALAMA 2 LİRA DÜŞTÜ

Bölgeler arası dana yağsız kesim fiyatı Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesinde değişmedi. Ancak diğer bölgelerde fiyatlar ortalama 2 lira düştü.

kesim fiyatı-13

Dana karkas kesim fiyatı kaç lira oldu? Kuzu karkas kesim fiyatı arttı mı, düştü mü? İşte UKON’un 19 Ekim dana karkas kesim fiyatları...

Ege Bölgesi: 237,00TL/Kg

Akdeniz Bölgesi: 235,80 TL/Kg

Marmara Bölgesi: 238,00 TL/Kg

Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu! Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu!

İç Anadolu Bölgesi: 236,50 TL/Kg

Doğu Anadolu Bölgesi: 238,75 TL/Kg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 233,40 TL/Kg

Karadeniz Bölgesi: 241,70 TL/Kg

kırmızı et-1