Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, yetiştiricilerin dijital platformu www.yetistiricisoruyor.com'da, 'Gençler hayvancılığa neden ilgi duymuyor? Gençleri hayvancılığa teşvik etmek için neler yapılmalı?' başlıklı makalesinde gençlerin hayvancılığa yönlendirilmek için yapılması gerekenleri başlıklar halinde sıraladı. 

TÜSEDAD'tan 1 Mayıs'ta geçerli olacak yeni süt fiyatıyla ilgili açıklama! TÜSEDAD'tan 1 Mayıs'ta geçerli olacak yeni süt fiyatıyla ilgili açıklama!

nurettin gülşen

"Gençlerin hayvancılık ve tarıma pek ilgi duymadıkları artık bilinen bir gerçek. Bunu en basit olarak üniversite tercihleri sıralamalarında da görebiliyoruz. Hayvancılık ile ilgili meslekler ve yetiştiricilik gençlerin ilgisini çekmiyor, zor geliyor. Köy veya kırsalda yaşamak istenmemesi önemli bir etken" değerlendirmesinde bulunan, Gülşen, toplumun geleceğiyle ilgili olarak gıda maddeleri üretimi için şart olan hayvancılık ve tarım ile gençlerin ilgilenmemesinin ülkeyi ileriki zamanlarda büyük sıkıntıların beklediğini gösterdiğini kaydetti.  

Türkiye'de gençleri hayvancılık yapmaya motive etmek için herhangi bir teşvik bulunmadığını dile getiren Gülşen, gençleri hayvancılığa teşvik etmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 

GENÇLERE HAYVANCILIKTAN PARA KAZANACAKLARI GARANTİ EDİLSİN!

-İş yapmanın ilk kuralının “para kazanmak” olduğunu genci de yaşlısı da biliyor. Eğer bugünkü gibi süt ve et para etmezse çok yakın gelecekte ne yazık ki hayvancılık yapacak bir nesil olmayacak. Siz gençlere hayvancılıktan para kazanacaklarını garanti edin yapacak o kadar çok genç var ki şaşırırsınız.

ÖNCELİKLE KIZLARIN İLGİSİNİ ÇEKMEK İÇİN SGK DESTEĞİ VERİLMELİ

-Gençleri hayvancılığa yaklaştırmak için öncelikle kızlarımızın ilgisinin çekilmesi gerekiyor. Çünkü her zaman söylediğim gibi “kadının gitmediği yere erkek de gitmiyor”. Bu amaçla son dönemlerde olduğu gibi gençlere özel teşvikler hazırlanmalıdır. Bilhassa kızlarımız için teşviklerde pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Yani kızlarımızın, kadınlarımızın yaptığı teşvik başvurularına daha yüksek puan veya bütçe verilmeli, SGK primleri gibi giderlerde indirim yapılmalıdır. Yoksa bırakın şehirli kızlarımızın taşraya gitmesini bu gidişle köydeki kızlarımız da bir daha dönmemek üzere şehirlere iniyorlar ve artarak inecekler. 

Makalenin tamamını okumak için www.yetistiricisoruyor.com'u tıklayın...