Şeker üreten ülkeler için Dünya Şeker Süper Ligi’nde yer almak hayati bir önem taşırken, 2018 yılına kadar bu süper ligde yer alan Türkşeker’in özelleştirmelerin ardından Dünya Şeker Süper Ligine veda ettiği ortaya çıktı. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, şeker fabrikalarının hiç bir stratejiye dayanmadan özelleştirilmesinin faturası çıkmaya devam ediyor. 2018 yılında yapılan özelleştirme ihalelerinde Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasından 10 tanesi satılırken, bu özelleştirmelerin olumsuz yansımaları sadece üretim kaybı ile sınırlı kalmadı. Türkşeker, şeker üretiminde dünyada önemli bir noktada bulunurken, özelleştirmeler sonrasında bu konumunu da kaybetti. 

LİSTE HER YIL YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR 

Şeker üretiminde dünya devlerinin arasında bulunan Türkşeker, özelleştirmelerin ardından dünya şeker süper ligine veda etti. Kamış ve pancardan şeker üreten en büyük şirketlerin yer aldığı Dünya Şeker Süper Ligi, 20 şirketten oluşuyor. Şeker üretiminde bu Süper Ligde yer almak ülkeler ve şirketler için büyük önem taşıyor. Çünkü dünyanın ilk 20 şeker şirketi sıralaması her yıl yayınlanırken, büyük şeker üreticisi şirketler bu sıralamayı yakından takip ediyor. Listede yer alan şirketler üretimleriyle dünyada adından söz ettirirken, listeye giremeyen veya listeden düşen şirketler ise dünyadaki bilinirliğini kaybediyor. Türkşeker, 2018 yılına kadar dünya Şeker Süper Liginde yer alıyordu. 

TÜRKİYE’NİN ŞEKERDE BİLİNİRLİĞİ ZAAFİYETE UĞRADI  

Özelleştirmelerle birlikte 10 şeker fabrikasını kaybeden Türkşeker’in dünyadaki bilinirliği de büyük bir zaafiyete uğradı. F.O Licht verileri, Türkiye açısından acı tabloyu gözler önüne serdi. 2018/2019 sezonunda dünyanın ilk 20 şeker üreticisi şirketleri sıralamasında Almanya’nın Südzucker şirketi listedeki birinciliğini korurken, ilk 20’ye Tayland, Hindistan ve Guetemala’dan üç yeni şirket girdi. 

TÜRKŞEKER’E ÖZELLEŞTİRMELERİN FATURASI AĞIR OLDU 

Şekerde ilk 20’ye üç yeni şirket üretimlerini artırdıkları için girerken, Brezilya’dan iki şirket, Türkiye’den ise Türkşeker, üretimleri düştüğü için lig dışı kaldı. 2 Brezilya şirketi, şekerden etanola yönelmesinden dolayı dünya şeker süper liginden düşerken, Türkşeker’in ise özelleştirmelerden dolayı süper lige veda etmesi dikkat çekti. Brezilya, iki şirketi düşmesine rağmen listedeki diğer iki şirketinden dolayı ‘Dünya Şeker En’leri listesinde varlığını devam ettirirken, Türkiye ise artık listede yer almayacak.

PANCAR ÜLKESİ TÜRKİYE LİSTEDE OLMAYACAK! 

Dünya şeker süper liginde ilk 20’yi ağırlıklı olarak kamış şekeri şirketleri oluştururken, Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya ve ABD’den de pancar şekeri şirketleri bulunuyor. Şeker tüketiminin yarısını nişasta bazlı şekerlerden karşılayan ABD bile ‘Dünya Şeker En’leri’ listesinde yer alırken, pancar ülkesi olan Türkiye’nin bu listede yer almaması ülke açısından büyük bir kayıp olarak görülüyor. ABD’nin pancar şekeri şirketi olan Amerikan Crystal, 2018-2019 sezonunda listedeki konumunu daha da kuvvetlendirerek, 17’nci sıradan 14’üncü sıraya yükseldi.