Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanımı Teşvik Projesi kapsamında, Merkez, Yapraklı, Çerkeş, Kurşunlu, Bayramören, Ilgaz, Kızılırmak ve Korgun ilçelerinde toplam 35 bin kilogram Agria cinsi sertifikalı patates tohumu dağıttı.

Konu ile ilgili konuşan Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, "Patates bitkisinin verimini belirleyen ana etkenlerden birisi kullanılan tohumluğun kalitesidir. Bu çerçevede İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından 35 bin kilogram sertifikalı patates tohumluğu temin edilerek, 2017 yılı üretim sezonu öncesinde Çankırı merkez ve yedi ilçeye bağlı köylerdeki çiftçilerimize dağıtılmıştır. Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada insanoğlunun besin ihtiyacının karşılanmasında buğdaydan sonra en fazla üretimi yapılan patates gelmektedir” diye konuştu.

İl Müdürü Çakır, şunları kaydetti:

“Ekimi yapılacak olan, hastalık ve zararlılardan ari, üstün vasıflı, yüksek verimli, ruhsatlı ve sertifikalı tohumluk ile öncelikle verim artışı sağlanacaktır. Kaliteli yemeklik yumru yanında, çiftçilerimizin önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte kullanacakları iyi vasıflı, genetik açılmaya maruz kalmamış tohumluk ihtiyaçlarını da kendi üretimlerinden karşılamaları mümkün olacaktır. Bu çalışma neticesinde ilimizde yemeklik patates üretiminin önemli ölçüde artırılması hedeflenmektedir. Ülke tarımını 2023 hedeflerine ulaştırabilmemizde en büyük destekçimiz olan Çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu diliyoruz."

Kaynak: Çankırı Tarım İl Müdürlüğü