ÖZEL HABER

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, buzağı ölümlerine karşı veterinerler ordusunun değerlendirilmesini istedi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2017 bütçe görüşmelerinde Bakan Çelik'e buzağı ölümlerine karşı Somali örneğini veren Temizel, şunları kaydetti:

“Sayın Bakanım, hayvan hastalıklarıyla ilgili verdiğiniz rapor bendeki verilerden çok daha çarpıcı. 500 bin tane hayvanımızın kaybedilmesi az bir olay değil. Sadece başka bir bütçe nedeniyle anlattığım bir olayı size nakletmek isterim.

IMF SOMALİ'DE İLK VETERİNERLİK HİZMETLERİNİ ÖZELLEŞTİRDİ

Biliyorsunuz, şimdi bizim yardımımızla neredeyse ayakta kalan Somali, bir zamanlar Afrika'nın en fazla hayvan üreten ülkelerinden birisiydi ve Arap Yarımadası'nın bütün canlı hayvan gereksinimi karşılardı. Sonra IMF programları uygulamaya kalktı. IMF programlarının 1'inci maddesi Somali'deki veterinerlik hizmetlerinin çok pahalı olduğu, dolayısıyla bunların özelleştirilmesiydi. İlk maddesi IMF programının. Öyle yaptılar. Sadece yedi buçuk ay sonra Somali'de sığır vebası başladı ve Somali'de et olayı bitti.

BUZAĞI ÖLÜMLERİNE KARŞI VETERİNERLER ORDUSUNU KULLANIN

Ha, “Bu niye yapıldı?" falan denir, tartışılır. Avrupa topluluğunun burada oynadığı rol falan filan ayrı bir olay. Ama bu oldu. Sizin özellikle bu veterinerler ve ziraat mühendisleriyle ilgili olarak yaklaşımınız çok doğru. Ama şu anda öyle bir mücadeleye katacak Türkiye'nin bir ordusu var ve bu veterinerler ordusunun Tarım Bakanlığında özellikle bu mücadelede büyük bir hızla değerlendirilmesi sizin o sorununuzun çözümünde inanılmaz derecede önemli bir olaydır diye düşünüyorum."