Fındık alan bazlı gelir desteği icmalleri askıya çıktı! Son gün 7 Şubat! Fındık alan bazlı gelir desteği icmalleri askıya çıktı! Son gün 7 Şubat!

Damla Sulama Projesi ile başta zeytin yetiştiricileri olmak üzere sebze meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerin kısıtlı suyu daha etkin kullanmaları ve verimin artırılarak kaliteli ürün elde etmeleri amacıyla dağıtılan sulama boruları üreticilere teslim edildi. Proje, damla sulama borusu talep eden üreticilerin üretim alanları dikkate alınarak finansmanın yüzde 70'inin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve yüzde 30'unun da üretici desteği ile karşılanmak üzere hayata geçirildi.

Kaynakları verimli kullanılmalıyız

Törene katılan Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün hazırladığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin maddi destek sağladığı projenin tüm ilçe halkına hayırlı olmasını diledi. Suyun artık dünyada en çok aranılan kaynak olduğunu ifade eden Göç, “Nüfuslar hız artıyor. Dünya da bu nüfusu beslemek zorunda. Elimizdeki kıt kaynakları daha verimli kullanmalıyız. Gemlik de Bursa'nın ve Türkiye'nin tarımda marka bölgelerinden birisidir. Çok kıymetli Gemlik zeytinine sahibiz. Daha az emekle daha fazla verim sağlamak bu katkılarla mümkün olacaktır." dedi.

Arazimize sahip çıkmalıyız

Gemlik İlçe Tarım Müdürlüğü önünde düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız şöyle söyledi: ''Bursa'nın her geçen gün tarımda, kültürde, sanatta ve sosyal faaliyetlerde daha fazla öne çıkan illerden biridir. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçinin ve köylünün de her zaman yanında olduğunu ve üzerine düşeni yapıyor. Ekipler tarafından ilçe ilçe gezilerek üreticilerimizin eksik ve ihtiyaçları tespit ediliyor. Bu yönde de destekler sağlanıyor. Bugün de Gemlik'te ihtiyaca binaen damlama sulama ekipmanları dağıtılıyor. Şu anda en büyük sıkıntılarımızdan birisi, tarımsal arazilerin hemen nakde çevirmek için satılmasıdır. Arazilerimize sahip çıkmalıyız Projemiz tüm şehrimize ve ilçemize hayırlı olsun."

Gemlikli üreticilere sulama borusu dağıtımında konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar; Dünyada su talebinin artması, değerlendirilebilir suyun düzenli olarak azalması ve aşırı su tüketiminin önlenebilmesi için bir takım tedbirlerin alınması gerektiğinin önemini vurguladı.

Ülkemizde toplam su tüketiminin yaklaşık yüzde 74'ü tarımsal sulamada kullanılıyor

İl Müdürü Acar konuşmasında şu ifadelere değindi: ''Sürdürebilir tarımsal üretimin geliştirilmesinin yanı sıra üretim sürecindeki suyun en uygun düzeyde kullanılarak su tüketiminin azaltılması önemli konulardan biridir. Dünya ortalamasına bakıldığında su tüketiminin yaklaşık yüzde 70'i tarımsal su tüketiminde kullanılmakta olup az gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerde ise bu oran yüzde 82 gibi çok daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür.

Ülkemizde kullanılan toplam suyun ise yaklaşık olarak yüzde 74'ünün tarımsal sulamada kullanıldığı belirtilmektedir.  Kullanılan sulama yöntemleri içerisinde en fazla su kaybı, ülkemizde de fazlaca uygulanan yüzey sulama yönteminde oluşmaktadır. Toplam sulama içerisinde yüzey sulama ortalama yüzde 70 olarak belirtilmektedir.''

Tarımsal sulamada tasarruflu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir

Acar konuşmasını, tarımsal sulamada tasarruflu sistemlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizerek şu şekilde sürdürdü: ''Artan gıda ihtiyacının karşılanması, tarım ürünlerin dengeli ve sürekli üretilebilmesi için tasarruflu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bursa, tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı hem ürün çeşidi hem de üretim bakımından önemli tarım merkezlerinden biridir.

Gemlik ilçemizde, başta coğrafi işarete sahip yakın zamanda AB tescili de almış olan Gemlik Zeytini olmak üzere birçok tarımsal ürünün yetiştiği önemli ilçelerimizden biridir. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gemlik İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Damla Sulama Projesi kapsamında damla sulama borusu talep eden üreticilerimizin üretim alanları dikkate alınarak finansmanın yüzde 70'i Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve yüzde 30'u üreticilerimizden karşılanmak üzere proje hayata geçirilmiştir. Projemizin başta üreticilerimiz olmak üzere Gemlik'e, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.''

Damla Sulama Projesi kapsamında Gemlik'te üreticilere sulama borusu dağıtılan programa Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ile Bursa Milletvekili Zafer Işık, Gemlik Ziraat Odaları Başkanı Ercan Barutçuoğlu ve çok sayıda üretici katıldı.