Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, Türk Tarım ve Orman Dergisine verdiği röportajta Ayaş domatesinin üç yerde yedeklendiğini açıkladı. Tohum gen bankaları hakkında bilgi veren Birişik, şunları kaydetti: "TAGEM olarak biz kendimize 3 asli görev addetmekteyiz. Bunun ilki Anadolu’nun biyolojik servetini korumak, bunlara gen kaynağı denmekte. Bunun bir kısmı mikroorganizma, böcek, hayvan, bitki, balık ya da tohum gibi. 

32 GEN BANKASI VAR

Yaygın olarak bizim Ankara’daki tohum gen bankamız biliniyor. Ancak bizim aslında toplam 32 gen bankamız bulunuyor. Türkiye’nin biyolojik servetini Tarım ve Orman Bakanlığı saklıyor. Bakanlık adına da TAGEM muhafaza ediyor. 32 gen bankasında 310 bin adet materyal var, bunların içerisinde hayvan da var. Örneğin su ürünleri gen bankamız Trabzon’da, turunçgil gen bankamız Mersin’de, dünyanın ikinci büyük zeytin gen bankası İzmir’de, iki adet bağ gen bankamız Tekirdağ ve Manisa’da, süt ürünleri gen bankası Bursa’da vs. merkezlerimizde bunları saklamaktayız.

TÜRKİYE MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ İÇERİSİNDE YEDEKLERİNİ TUTUYORUZ

Tüm bunları korumak adına Türkiye Milli Botanik Bahçesi içerisinde bunların yedeklerini tutuyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin biyolojik servetini korumak çok büyük bir hizmettir ve bunun TAGEM’e yıllık maliyeti 200 milyon TL’dir. Bunların dışında bir kısım materyali de vatandaşın elinde saklamaktayız. Dolayısıyla bu gen bankacılığı 3 ayrı alanda yedeklenmiş oluyor. Hayvanlarda ve bitkilerde aynısını yapmaktayız. Örneğin, Ayaş domatesi de üç yerde yedeklenmiştir"