Hayvancılık

Mersin’de damızlık birlikleri ile kulak küpesi protokolü! Yüzde 43,7 zam yapılmıştı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, büyükbaş hayvan kulak küpeleme ücretine yüzde 43,7 oranında zam yaparken, Mersin’de damızlık birlikleri ile kulak küpesi protokolü imzalandı. Buna göre Mersin’de büyükbaş hayvanların kulak küpeleme işini sadece damızlık birliği yapacak.

Abone Ol

HABER MERKEZİ / Mersin İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında, sığır ve koyun-keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesiyle ilgili yönetmelik kapsamında küpeleme yetki devri protokolü imzalandı.

2024 yılında gerçekleştirilen yetki devirleri kapsamında, Mersin İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından 101.650 adet ve Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından 4.899 adet küpe uygulaması gerçekleştirildi.

2025 yılında ise süreç devam etmekte olup, imzalanan protokoller sonrasında birlik üyelerine yönelik küpe ve aşı uygulaması için yetki devri gerçekleştirildi.

Birçok bölgede ücretsiz uygulanan kulak küpesi, bu protokolle birlikte ücretli hale gelirken, büyükbaşta hayvan başına üreticiden 115 lira alınacak. Alınan ücretin 35 lirası Bakanlık döner sermayesine, 80 lirası ise damızlık birliklerine ödenecek. Kulak küpesi ücreti doğrudan üreticinin desteğinden kesilecek.

{ "vars": { "account": "UA-60615480-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }