TARIMDAN HABER ÖZEL / Gübre sektörünün etkin isimlerinden olan KY Agro Bülten Genel Müdürü Kadir Yiğitgübre fiyatlarının genel seyri ile ilgili olarak Tarımdan Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Ky AgroGÜBRE FİYATLARI 90-95 DOLAR DÜŞTÜ!

Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı! Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı!

Dünya piyasasında gübre fiyatlarının başta doğalgaz fiyatlarının gerilemesi ve Avrupa ile Brezilya’daki kuraklıktan kaynaklanan talep daralmasından dolayı son 45 günde 90-95 dolar gerilediğini kaydeden KY Agro Bülten Genel Müdürü Kadir Yiğit, Mısırda üre gübresinin fiyatının son 40 günde 420 dolardan 320 dolara kadar düştüğünü söyledi. Dış piyasada yaşanan bu düşüşün iç piyasada gübre fiyatlarına pek bir yansımasının olmadığının altını çizen Yiğit, “Firmalar dış piyasada fiyatlar 420 dolar seviyesindeyken bir artışa gitmemişti, bugün de düşen fiyatlardan dolayı listelerini güncellemediler” dedi.

İç piyasada gübre fiyatlarının seyrini kurlarda olası yükselişten ziyade dış piyasanın daha belirgin olacağını vurgulayan Yiğit, “Dış piyasalarda gübre fiyatları artmazsa, iç piyasada kurlarda olası yükselişlerin gübre fiyatlarını fazla etkilemeyeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

İTHAL GÜBRENİN TÜRKİYE MALİYETİ KAÇ LİRA?

320 dolardan ithal edilen üre gübresinin Türkiye’de firmalara yaklaşık 12 bin 750 liraya mal olduğunu bildiren Yiğit, “Yurt dışında fiyatlar 400 doların üstündeyken de iç piyasada üre gübresi 13 bin bandında satılıyordu, şimdi de aynı fiyat aralığında satılmaya devam ediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgaz fiyatlarının, pandemi öncesi fiyatlara kadar gerilediğini dile getiren Yiğit, doğalgaz fiyatlarındaki gerilemenin de gübre fiyatlarının düşmesinde ana etken olduğunu söyledi.

HİNDİSTAN'IN 3 MİLYON TONLUK GÜBRE İHALESİ FİYATLARIN GENEL SEYRİNİ BELİRLEYECEK!

Diğer yandan Hindistan’ın yaklaşık 3 milyon tonluk gübre alım ihalesinin bugün-yarın sonuçlanacağını belirten Yiğit, “Biz de bu ihalenin sonucunu yakından takip ediyoruz. Çünkü Hindistan yaklaşık 3 milyon tonluk gübre ihalesinden ne kadar alım yapacak ve kaç liradan yapılacak? Bu ihale sonucu, dünya gübre piyasalarının genel seyri hakkında bilgi verecek. Hindistan, Ocak ayında yapılan ihalede gübre almamıştı” dedi.