Alanında Türkiye'nin en çok takip edilen ve en büyük etkiye sahip tematik haber sitesi “TARIMDANHABER" yaklaşık 5 yıllık dijital medya yayıncılığında 4'üncü Tarım Bakanına ve yeni bir döneme bizimle beraber şahitlik ediyor.

Her dönem ülkemiz için yeni bir umut taşıdık ama her seferinde umutlarımız artıkça hüsranlarımız büyüdü. Ve diliyoruz ki bu sefer alın teri döken, üretmek için çırpınan çiftçilerimizle birlikte ülke olarak mutlu olalım, ümitlerimiz boşa çıkmasın.

Gerek sahadaki kişisel tecrübelerimizi, gerekse yazı hayatımızda gözlemlediğimiz hususları birleştirerek “YENİ TÜRKİYE"de yeni Tarım (halk dilinde kestirme ifade ile) Bakanının yolun başında birkaç hususta dikkatini çekmek istiyoruz.

***

Sayın Bakan, sizin bu alanla tanışıklığınız olması, bilgi ve birikiminizin bulunması tabi ki çok önemli ama her şey değil. Bu ülkenin, bundan daha önemli olan vizyon ve yönetsel beceri konusunda sizin yeteneklerinize ve kamuoyuyla iletişimde samimiyetinize ihtiyacı var.

Onun için “kümesimiz, üzüm bağımız var" gibi söylemlere gerek yok.

Önceki bakanlar ne çok bilgili oldukları için başarılı oldular ne de hiçbir şey bilmedikleri için başarısız oldular. Alanla ilgili uzmanlığınız olmaması size biraz zaman kaybettirebilir ama sizi başarısız kılmaz.

Yönetsel becerinizle doğru çalışma arkadaşları seçerek bu konuyu halledebilirsiniz. Eğer bunu halledemezseniz, zaten bundan sonrasını dile getirmeye gerek yok.

Sayın Bakan, vizyon sabahtan akşama tesis edilecek bir kabiliyet değildir. Hayatın içerisinde birikir. Ve bu konuda insanların birbirine çok katkı sağlaması mümkün değildir. Ancak, mevcut vizyona uygun proje üretilebilir ve pratik katkı sağlanabilir.

Bizim alanımızda haritasız ve coğrafya bilgisi olmadan vizyon olmaz/tanımlanamaz. Toplantı odanızda ortasında/merkezinde Türkiye'nin fiziki haritasının yer aldığı Avrupa, Asya ve Afrikayı içeren bir harita olmalı. Ve masanızın bir köşesinde son yıllara sair alanınızla ilgili ithalat/ihracat istatistikleri sürekli bulunmalı. Hedef vizyon duvarda, vaziyet masada…

Sayın Bakan, vizyonunuz ne kadar iyi olursa olsun eğer yönetsel becerilerinizi yeterince kullanamazsanız sonuç almanız mümkün olamayacaktır.

Şunu unutmayın çok avantajlısınız; alanınızda çok yapılacak/yapılması gereken iş var. Saha geniş hatta birçok konuda bakir.

Dezavantajlısınız; uzun yıllardır bu alanda ülke (bürokrasinin rakam illüzyonlarına aldanmayın/ ithalat-ihracat rakamları masanın köşesinde) sürekli geriliyor ve kimse bu gidişatı durduramamış.

Yönetsel becerinizle sağlam bir ekip kurmanız her şeyden önemli. Hiçbir zaman yanlış insanlarla doğru iş yapılamamıştır, bunu unutmayın.

Doğru insanlar öyle ortalıkta gezmez, boyunlarında ve ellerinde pankartla reklam yapmazlar, onlar sizi bulamaz siz onları bulacaksınız, keşfedeceksiniz. Tıpkı Sayın Cumhurbaşkanının sizi bulduğu gibi. O etrafınızı bir orman gibi saran görüş alanınızı daraltan, bunaltan ama pekte şirin olan insan kalabalığı var ya, onların ekseriyeti o masanın köşesinde duran rakamların müsebbibi ve birçokları bilgi ve becerileri nedeniyle değil sair yakınlıklar nedeniyle o konumları işgal etmiş durumdalar.

Eğer bu kalabalıkta kalırsanız, görüş açınız ve bilgi dağarcığınız burada oluşursa daha önceki dönemlerin bir tekrarından öte gidemezsiniz, gidemeyiz. Yarın/dağıtın o kalabalıkları…

Sayın Bakan, bakanlığınızın karşılığı saha demektir. Ülkenin sadece bitkisini, toprağını, hayvanını değil sosyolojisini de bilmek ve sürekli bilgileri güncellemek gerekir.

Endişelenmeyin; Lüks otellerde, klimalı, bol ikramlı salonlarda “körler sağırlar birbirini ağırlar" toplantılarında 3-5 günde öğreneceklerinizi Anadolu'nun yanık tenli köylüsünün dilinden dökülecek irfan yüklü üç cümlede bulur ve öğrenirsiniz.

Elleri toprakta çatlamış, ensesi güneşte kararmış insanların meselelerini en azından onların hatırasına saygı duymak adına lüks gösterişli yerlerde gündem yapmayın/yaptırmayın.

Bakanlığınız çalışanlarını il/ilçe müdürlüklerinde evrak memurluğu yapmaktan kurtarın ve sahaya çıkarın. Sahada işler yolunda olmadıkça evrakların muntazam olmasının hiçbir anlam ve önemi olmaz/olamaz.

***

Sayın Bakan, güncele/gündeme esir olursanız asla uzun vadeli kalıcı işler yapamazsınız.

Enerjinizi ve ilginizi tamamen buna ayırmanız ülke için büyük kayıplara neden olacak ve sizi asıl hedeflerinizden uzaklaştıracaktır. Güncele dair ayaküstü uzunca düşünülmemiş/planlanmamış anı kurtaracak beyanlar sizi kısa vadede rahatlatsa da orta ve uzun vadede sıkıntıya sokacaktır.

Bu alan bütünleşik ve ardışık olan işlemlerle ilgilidir ve zincirleme reaksiyon verir. En basit konular bile ciddi mühendislik planlaması ister.

Sayın Bakan, ülkenin en garip kesimi bırakın hakkını aramayı hakkından bile haberi olmayan çiftçi/köylüdür.

Bunun için çiftçilerimizin/köylülerimizin kolayca Bakanlığa ulaşıp soru sorup, şikâyetlerini iletecekleri, çalışan personelin gerçekten işini severek yaptığı bir iletişim kanalı açın ve zaman zaman denetleyin/hesap sorun.

Onları istismar eden kendi kuruluşlarından, ticari dolandırıcılardan, acımasız bankalardan ve yer yer ortaya çıkan saygısız/sorumsuz personelinizden koruyun.

Sayın Bakan, çiftçinin kazandığı kuruşların milyon milyon harcandığı çiftçi kuruluşlarına el atın.

Tarım Kredisinden, Pancar Kooperatifine bilumum yetiştirici birliklerinden bilumum üretici birliklerine…

Bunlar ne yapar?

Nereden kazanç sağlar?

Nereye harcar?

Batanlar, çıkanlar, zararlar…

Kimler ne zamandan beri çalışır?

Ne maaşlar alınır?

Ne imkânlar kullanılır?

Bu kalabalıklar, bunca unvanlar, bunca imkanlar ve neticesinde ne üretmişler ne katkı sağlamışlar…

İşlevsel olmayan gerek bakanlık kuruluşu, gerek çiftçi kuruluşu ne varsa millete yük olmaktan çıkarın.

Sayın Bakan, sağ olan bütün seleflerinizden istifade edin, onların dönemlerinde biriktirdiklerini ülke için bir kazanca çevirin.

Özellikle Cumhuriyetin kuruluş yıllarında yapılanları inceleyin. İyi bir vizyon, ancak sağlam bilgiler üzerine inşa edilebilir. Ülkenin bu alanda datalarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasını ve kullanıma açık tutulmasını sağlayın.

Son olarak, mensubu olduğunuz parti şehirlerde ve genç nüfus içerisinde rakibiniz siyasi partilere göre geride kalırken kırsalda yüzde 70'lere varan destek aldığını unutmayın.

Siz tam da bu kesimlere hitap eden/edecek bir alanda görev aldınız. Sizin doğru adımlarınız mensubu olduğunuz siyasi partiye çok ciddi katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde siyasi tabir ile “oy deposu" alanlarda ciddi kayıplar yaşamak kaçınılmaz olacaktır.

Yeni bir dönemde yeni bir Bakandan ülkemiz için güzel adımları merakla bekliyoruz.

Allah muvaffak eylesin…