CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, askerlerin gıda zehirlenmesi vakalarının devam etmesi üzerine TBMM Başkanlığı’na kapsamlı bir Araştırma Önergesi verdi. Aygun, orduya verilen yemeklerin özelleştirilerek, ihale sürecinin başlatılmasının ardından başlayan besin zehirlenmelerinin son dört yıldır artarak devam ettiğine dikkat çekerek, “Özellikle yaz aylarında et ve et ürünleri kaynaklı görülen besin zehirlenmeleri, soğuk zinciri ile etin pişirilmesi ve saklanması ile içme sularında hijyenin sağlanmasında sıkıntılar olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.

GEREKEN ÖZEN GÖSTERİLMİYOR

Asker kışlalarında görülen besin zehirlenmelerinin önlenememesinin vahamet olduğuna işaret eden Aygun, “Mehmetçiklerimizin savaş ya da terörle mücadelede değil besin zehirlenmesinden yaşamını yitirmesi ya da sağlığını kaybetmesi ülkemiz adına utanç vericidir. Yemek ihale süreçlerinin şeffaf yönetilemediği, konuya gereken özenin gösterilmediği, gıdaların hijyenik koşullarda korunamadığı görülmektedir” dedi.

SON DÖRT YILDA 4000'E YAKIN ZEHİRLENME

Aygun, orduya verilen yemeklerin özelleştirilmesinin ardından özellikle son dört yılda dört bine yakın askerimizin zehirlendiğini dikkat çekerek, gelişen olayları şöyle özetledi: “23 Mayıs, 16 ve 17 Haziran 2017 tarihlerinde Manisa 1.Piyade Eğitim Tugayı’nda yaşanan, 900’e aşkın askerimizin zehirlenmesi ve Er Hüsnü Özel adlı askerimizin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olaylar halen hafızalarımızdadır. Zehirlenmelerin aynı kışlada üç kez yaşanması, ihmaller zincirinin boyutunu ortaya koymuştur. Hindi etinden kaynaklanan bu zehirlenmenin ardından Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan ayrıntılı raporda, askeriyeye dağıtılan yemeklerde “salmonella suşları” bakterisi tespit edilmiştir. Konu ile ilgili başlatılan soruşturmanın ardından ilgili firma, yemek ihalelerinden men edilmiştir. Manisa özelinde alınan bu önlem, diğer kışlalarda besin zehirlenmelerinin önüne geçememiştir. Et ve et ürünü kaynaklı zehirlenmeler, bahar sonu ve yaz aylarında gerçekleşmektedir. Nisan 2018’de Ankara’da 52 asker, Mayıs 2018’de Amasya 15'inci Piyade Tugayı'nda 81 asker, Haziran 2018’de Denizli Tugay Komutanlığı’nda 62 asker zehirlenmiştir.”

Zehirlenme vakalarının durdurulamaması ve farklı illerde hız kesmeden devam etmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı’nca TSK’nın et ve et mamullerini 2018 yılından itibaren Et ve Süt Kurumu’ndan karşılama kararı aldığına işaret eden Aygun, şu bilgileri verdi: “Milli Savunma Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında bir protokol imzalanmıştır. Ne yazık ki bu protokol de sonuç vermemiştir. Kuleli Askeri Lisesi’nde görevli 50 asker, akşam yemeği sonrası zehirlenmiştir. Yine daha önce bir askerimizi yitirdiğimiz Manisa 1. Komando Eğitim ve Tugay Komutanlığı’nda görevli 12 asker, yeni bir besin zehirlenmesi olayı yaşamıştır. Askerlerimizin hayatının böylesine ciddiyetsiz bir sürece bırakılması, büyük bir acziyettir. Zehirlenme olaylarının aralıksız devamı üzerine Et ve Süt Kurumu, 17 Haziran 2019 tarihinde bir açıklama yapmak zorunda kalarak, TSK ile yapılan protokol gereği, teslimatı yapılan tüm et ve et ürünlerinde hiçbir şekilde sağlıksız et kullanılmadığını bildirmiştir. Ne yazık ki, bu açıklamadan sadece 2 gün sonra 19 Haziran 2019 tarihinde Hayrabolu 95. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı General Sait Baytugan Kışlası’nda 45 askerimiz besin zehirlenmesi teşhisi ile hastanede tedavi altına alınmıştır.”

TBMM'DE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Aygun, “Ülkemizin bekçisi göz bebeğimiz, canımız Mehmetçiğimizi en sağlıklı şekilde beslemek hepimizin sorumluluğudur.  Bu gerekçelerle kışlalara sağlıklı ve güvenilir yemek sağlamak için TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurularak çözüm yolu bulunması elzemdir” uyarısını yaptı.