Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Kurban Bayramında küçükbaş hayvanın tercih edilmesinin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Başkan Kılınç, Türkiye'nin kurbanlık hayvan ihtiyacının ağırlıklı olarak küçükbaş hayvandan karşılanması gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramında 2,5 milyon küçükbaş, 850 bin büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını anımsatan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Büyükbaş kurban sayısı 500 bin civarında kalır ve bayramdan sonra küçükbaş kırmızı etine talep artmaya devam ederse kırmızı ette yaşanan krizi büyük oranda aşarız" dedi.

“Kurban'da küçükbaş hayvanın tercih edilmesi için seferber olmalıyız" diyen Başkan Kılınç: “Türk halkının AB ülkelerinden 2-3 kat daha pahalı et yediği iddialarını kabul etmiyoruz. Avrupa'nın en ucuz ülkesinde işlenmemiş etin fiyatıTürkiye fiyatları karşılaştırılıyor. AB'deki domuz tüketimi de yok sayılıyor. Dana üzerinden karşılaştırma hem kafaları karıştırır hem de doğru sonuç vermez. Dünyada da dana eti fiyatları çok ucuz değil. Dana eti ithal edebileceğimiz ülkeler sınırlı. Kırmızı ette dışa bağımlı olmak büyük risk. Kırmızı ette fiyat istikrarın çözümü koyun ve keçide" dedi.

Spekülatif stok yapan aracılar ile mücadele konusunda birliklere de büyük sorumluluklar düştüğüne değinen Başkan Kılınç: “Türkiye'de 75 milyon vatandaşı ve yaklaşık 30 milyon turistin kırmızı et ihtiyacını ancak küçükbaş hayvan ile karşılayabiliriz. Bunu büyükbaş ile karşılamaya çalıştığımız sürece kriz kaçınılmaz" dedi.

Artış tamam sıra tüketimde

Bir zamanlar 25 milyona kadar düşen küçükbaş hayvan sayısının bugün 42 milyon olduğunun altını çizen Başkan Kılınç, “Türkiye'nin kurbanlık sayısını da danadan kaynaklı kırmızı et açığını da karşılayacak kadar küçükbaş hayvan varlığımız var. Kurban döneminde koyun ya da keçinin tercih edilmesi tam bir anlamıyla bir ülke meselesidir.

Geçen yıl 850 bin büyükbaş, 2-5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesimi yapıldı. Bu yıl 500 bin büyükbaş 4,5 milyon küçükbaş hayvan kesimi yapıldığı takdirde ülke kırmızı et konusunda büyük bir rahatlama yaşayacaktır. Küçükbaş hayvanın tercih edilmesi için kelimenin tam anlamıyla seferber olmalıyız. Yılın ilk 6 ayında küçükbaş hayvan kırmızı etinde yaşanan yükseliş kurban bayramından sonra da devam ederse kırmızı et sektörü rahat bir nefes alacak, fiyatlarda bir istikrar oluşacaktır.

Karkas et ithalatı ile birlikte dana etinde bir düşüş yaşandı. Bu durum bizi aldatmamalı. Kırmızı ette gerçek bir istikrar için kurban döneminde küçükbaş hayvan tercihi ve küçükbaş hayvan etinin üretimi ve tüketiminin artırılması stratejik bir öneme sahip" dedi.