Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, üreticiler olarak bu sıkıntılı günlerin atlatılması için gereken fedakarlıkta bulunduklarını ve bulunmaya da devam edeceklerini söyledi. Ancak son bir yıl içinde yem fiyatlarının yüzde 55 oranında artması ve Kurban Bayramı'ndan sonra gündeme gelen ancak daha sonra spekülatif bir hal alan şarbon vakasından dolayı üreticinin artık adım atacak halinin kalmadığına işaret eden Tunç, “Maliyetlerdeki bu artışa rağmen üretici yetişen besilik danalarını maliyetine bile kestirememeye başladı. Üretici zararı arttığı için yeni hayvan alımından kaçınıyordu. Yaşanan süreç yerli üretime zarar vermeye başlamıştı” dedi.

Üreticinin yaşadığı sıkıntıları her platformda gündeme getirdiklerini ve konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye rapor sunduklarını ifade eden Tunç, “Üreticiyi desteklemek için Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya müdahale etmesine karar verilmiştir. İthal hayvanlarda kesimlik fiyatına 2 lira, yerli hayvanlarda 1 lira artış yapılmıştır. Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya yapacağı bu müdahale üreticiyi rahatlatacaktır” dedi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği olarak, talep edilen etin tamamını karşılamaya hazır olduklarını dile getiren Tunç, üreticiyi desteklemek için alınan bu karardan sonra karkas et ithalatının da durdurulması yönünde bir kararın alınmasının sektörü daha da rahatlatacağını vurguladı.

Halkın ucuz et tüketmesi amacıyla başlatılan projenin de yerli üretimi destekleyecek şekilde sürdürülmesinin önemine dikkat çeken Tunç, “Anlaşmalı marketlere verilecek etlerin iç piyasadaki üretimden karşılanması yerli üretimi daha da rahatlatacaktır. Yoksa kesim fiyatlarının artırılması tek başına bir anlam ifade etmeyecektir” dedi.

TARIMDANHABER