Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, süt yem paritesinin bozulduğu için Trakya'da süt üretiminin yüzde 15 düştüğünü söyledi. Dişi hayvan kesimlerinin arttığını ifade eden Baykut, süt yem paritesinin dengede tutulmaması durumunda üreticinin sütten para kazanmasının mümkün olmadığını belirtti.


YEM FİYATLARI ARTARKEN SÜT FİYATLARI YERİNDE SAYIYOR

Anons Medya Grubu'ndan Özlem İnan'ın haberine göre, Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi için süt fiyatlarının en az 2 TL olması gerektiğini belirtti. Yem fiyatlarının bundan 4-5 ay önce 50-60 lira iken şu an 1 çuval yemin fiyatının 75-80 lira olduğunu anımsatan Baykut, yem fiyatları sürekli artarken, süt fiyatlarının yerinde saymasının üreticinin aleyhine olduğunu kaydetti.

BU ŞEKİLDE HAYVANCILIĞI SÜRDÜREMEYİZ

Süt fiyatlarının yanında et fiyatlarının da düştüğünü bildiren Baykut, şunları kaydetti: “Bundan 4-5 ay önce kasaplarda hayvanlar 31 TL ye kesiliyordu fakat şimdi 26-27 TL'ye kesiliyor. Yem fiyatları arttı et ve süt fiyatları düştü bu şekilde hayvancılığın sürdürülebilmesi mümkün değil. Çiftçiyi biz nasıl tutacağız köyde? Ürettiği ürünü, eti, sütü para yapmazsa nasıl duracak çiftçi köyde? Gençler nasıl köyde kalıp hayvancılık yapacaklar? Bu nedenle kesinlikle yem fiyatları artışı ve süt fiyatları arasındaki dengenin kurulması gerekiyor”

1 KİLO SÜTLE 1.3 KİLO YEM ALINAMIYOR

Süt yem paritesi hakkında da bilgi veren Baykut, “1 kilogram süt sattığımız zaman 1.3 kilogram yem alabilmeliyiz. Sütün paritesi işte budur. Bunun altına düştüğü zaman çiftçi kesinlikle zarar ediyor" dedi. Et fiyatlarının düşmesinde de dişi hayvan kesimlerinin önemli bir etkisi olduğunu bildiren Baykut, "Peki neden düştü fiyatlar? Birincisi dışarıdan haddinden fazla löp et ve canlı kasaplık hayvan ithal edildi. İkincisi süt para yapmadığı için üreticiler süt hayvanlarını kesime götürmek zorunda kaldı. Süt hayvanın kasapta kesim fiyatı 22 TL, karkas dana etinin kesimi 27 TL. Bu durumda kasaplar da ucuz ete yöneliyor” değerlendirmesinde bulundu.

TARIMDANHABER