Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, sanayicinin suni gündem oluşturarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üreticinin mağduriyetini önlemek için hayata geçirdiği 'süt regülasyonunu' gölgelemeye çalıştığını belirtti. Bakanlığın kesinlikle bu oyuna gelmemesi gerektiğini belirten Keskin, üreticiden alınan süt fiyatlarının da hala 2014 yılı rakamlarında seyrettiğini vurguladı.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, süt üreticisinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle:

SOĞUTMA PRİMLERİ KALDIRILDI!

"2014 yılında soğutma primleri ile birlikte 1,27 kuruş olan sütün 3 yılda hiçbir ilerleme kaydetmeden şu anda 1,3 kuruş olmasına kimse aldanmasın. Soğutma primleri maalesef şu anki fiyatlara yansıtılmıyor.

ÜRETİCİDE FİYATLAR ARTMAZKEN MARKETLERDE FİYATLAR ARTIYOR!

Çiğ süte 2014 yılından bu yana olması gerekenin çok altında bir zam yapıldı. Yapılan bu artışlar son üç yılda enflasyonun bile altında kaldı. Üreticiden alınan çiğ süt fiyatlarına yapılan artışlar enflasyonun kat ve kat altında kalırken, marketlerde çiğ süt fiyatları katlanarak arttı. Tüketiciye bu artışı yansıtanların sorumlusu süt üreticisi değil bazı kesimlerdir.

SÜT/YEM PARİTESİ ÜRETİCİNİN ALEYHİNE ÇALIŞIYOR!

Türkiye'de sürdürülebilir bir hayvancılık için süt/yem paritesinin en az 1,3 olması gerekirken üretici hala 1,2 parite ile üretim yapmaya zorlanıyor.

MERA İMKANINA RAĞMEN AVRUPA'DA FİYATLAR TÜRKİYE'DEN YÜKSEK

Süt üretiminin en büyük maliyet kalemi yemdir. Avrupa'da meraların durumu Türkiye'deki meralardan daha iyi olması ve diğer maliyetlerin daha düşük seyretmesine rağmen, Avrupa'da bile süt fiyatları ortalaması 1,4 TL'nin üzerinde seyrediyor. Sanayici bu şartlarda bile süt fiyatlarını üreticinin istediği fiyatlara yükseltmemekte diretiyor.

SÜT REGÜLASYONUNU KALDIRMAK İSTİYORLAR!

Söz konusu bulunduğumuz dönem itibari ile sütün az olmasını fırsat bilen bazı kesimler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üreticilerin mağduriyetlerini gidermek adına hayata geçirdiği süt regülasyonunu gölgelemek adına suni gündem oluşturuyorlar. Zaten regülasyonlar belli aylarda yapılıyor ancak nedense bazı kesimler bundan bile rahatsız oluyorlar.

'ULUSAL SÜT KONSEYİ TOPLANSIN' ÇAĞRIMIZA KARŞI ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR!

Süt fiyatlarında yaşanan sorunların görüşülmesi için Ulusal Süt Konseyi'nin acil olarak toplanması çağrısında bulunduk. Ancak bu çağrımıza karşı bazı sanayiciler 'üç maymunu' oynuyorlar. Süt sektörünü bu durumlara getiren o kesimlere diyecek tek sözümüz var. 'İğneyi önce kendinize çuvaldızı başkasına batırın!'

SÜTÜN SİGORTASI ET ve SÜT KURUMU

Et ve Süt Kurumunun çiğ süt fiyatlarını sürdürülebilir seviyelerde tutmaya çalışması ülkemiz için çok önemlidir. Geçmiş dönemde eğer ESK'nın müdahalesi olmasaydı bugün ne sütü üretecek üretici kalırdı ne de sanayici süt bulabilirdi.

Süt fiyatları da 2 TL'ye yakın seyrediyor olacaktı. Aslında ESK sanayiciyi, üreticiyi hem de tüketiciyi korumuş oldu. Sayın Bakanımızın katkıları ile bundan sonrada ESK süt sektörünün sigortası olmaya devam edecek.

TARIMDAN HABER