Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, yazılı bir açıklama yaparak, bazı sanayicilerin kendi çıkarları doğrultusunda çiğ süt fiyatlarını aşağıya çekmeye çalıştıklarını belirtti. Cumhuriyet tarihinde ilk defa süt yem paritesinin 1.3 seviyesini yakaladığına da dikkat çeken Keskin, bundan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya teşekkür etti.

Keskin'in yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle:

ÇİĞ SÜTE 4 YILDA ANCAK YÜZDE 20 ARTIŞ YAPILDI

Ulusal Süt Konseyinde 16/01/2018 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen toplantı sonucu çiğ inek sütü referans fiyatı 1,44 TL olarak belirlenmiştir. 4 yıl içerisinde üreticiye yapılan zam yüzde 20 seviyesini ancak yakalamıştır. Her ne kadar üreticilerimiz bu fiyatı sineye çekseler de yine de bu fiyatın tüm üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim.

BAZI SANAYİCİLER KENDİ ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİYOR

Ulusal Süt Konseyinde belirlenen fiyatlar Ulusal Süt Konseyi ilke ve politikası gereği düşürülmemek kaydı ile belirlenir. Fiyat düşürme çabasında olan bazı sanayiciler bu fiyatların aşağıya çekilerek kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeye çalışmaktadır.

ÜLKE HAYVANCILIĞINA BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Fakat yapmaya çalıştıkları bu durum ülke hayvancılığına büyük zararlar vermektedir. Konseyde fiyat belirlenirken sanayici, üretici ve Bakanlığımızın hakemliğinde ortak paydada buluşarak belirlediği fiyattır.

SÜT FİYATLARI AB'NİN GERİSİNDE

Bakanlığımız hem üretici hem sanayici ve hem de tüketiciyi düşünerek bu fiyatların belirlenmesinde büyük rol almaktadır. Belirlenen bu fiyat Avrupa piyasaları ile kıyaslandığında hala çok düşük kalmaktadır.

ÜRETİCİ BÜTÜN OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Avrupalı süt üreticisi çok daha düşük maliyetlerle çok daha yüksek fiyatlara süt satmaktadır. Fakat üreticilerimiz sürdürülebilir hayvancılık açısından minimum fiyatlarla asgari kazançla üretmeye devam etmektedir. Üreticilerimize bundan ötürü ayrıca teşekkür etmemiz gerekmektedir. Zor şartlarda üretim yaparak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadırlar.


Süt üreticisine birlikler üzerinden yem desteği verilebilir!


SÜTTE ÜRÜN BAZLI DESTEKLEME MODELİ DEVAM ETMELİ

Burada desteklemelerdeki en önemli husus kayıtlılıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ürün bazlı olarak vermiş olduğu çiğ süt desteklemeleri ile üreticilerimize katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bakanlığımızın ürün bazlı destekleme modeline artarak devam etmeli, verimli üreten kazansın ürettiği ürünü ekonomiye kazandıran kazansın şeklinde olmalıdır.

ÜRETEN İLE ÜRETMEYENİ BİR SAYAMAYIZ

Son zamanlarda çıkan asılsız haberlerden biri de ürün bazlı desteklemelerin kaldırılacak olması çok büyük bir yanlış olmaktadır. Üreten ile üretmeyeni biz bir sayamayız aynı desteği veremeyiz.

GERÇEK ÜRETİCİ BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞAYACAK

Burada gerçek üreticiler büyük mağduriyet yaşayacaklardır. Hem kayıt dışı ekonomi açısından hem de verimli üretim açısından ürün bazlı desteklemeler çok önem arz etmektedir. Kayıtlılık ile beraber haksız rekabet ortadan kalkmakta piyasa düzene girmekte ve devletimizde bununla beraber kayıt dışı ekonomiyi önlemektedir.

KAYITLI SÜTTEN DEVLETE 1.5 MİLYAR LİRA VERGİ GELİYOR

Kayıtlılık ile devletimizin kazandığı vergi miktarı örneğin sütte yaklaşık olarak 1.5 milyar TL iken üreticilere ödenen süt desteği yaklaşık olarak 600 milyon TL'dir ki bu üretilen sütün yüzde 50'sidir. Verilen desteklemelerin artması ve kayıtlılığın artması ile üreticimiz ve devletimiz kazanacaktır.

SÜT YEM PARİTESİNDE BİR İLK

Özellikle şunu belirtmek isterim ki Cumhuriyet tarihinde ilk defa süt yem paritesi 1.3 seviyesini yakalamış bulunmaktadır. Ülke ekonomisinin gelişimine de büyük katkı sağlayacağına inandığım bu gelişme üreticinin üretimini sürdürebilir bir hale getirmiştir. Bunun önemini bunun meyvelerini önümüzdeki yıllarda ülke olarak alacağımızı belirtmek isterim.

BAKAN FAKIBABA VE EKİBİNE TEŞEKKÜR

Bu güzel gelişmenin oluşumunda katkısı olan ve büyük emeği geçen başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'ya ve kurmaylarına teşekkürü Merkez Birliğimiz Yönetim, Denetim ve üreticilerimiz adına bir borç biliriz.

TARIMDANHABER