Küçük üreticinin örgütlü olduğu süt birlikleri feryat ediyor. Sütle alakası olmayan birlik ve kooperatiflere süt toplama yetkisi verilirken, diğer yandan buzağı desteklerine başvuruda birlik şartının kaldırılması, Süt Üretici Birliklerinin hızla üye kaybetmesine neden oluyor. Geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan 'Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği' de süt birliklerine yeni bir darbe vurdu. Bu sene, çiğ süt kalite desteği yerine ıslah amaçlı süt içerik analiz desteği getirildi. Bu destekten yararlanmak için de üreticilerin Süt Birliklerine değil Damızlık Birliklerine üye olması gerekiyor.

EN BÜYÜK DARBEYİ SÜT BİRLİKLERİ YEDİ

Buzağı desteklerinde şahsi başvurunun getirilmesi en büyük darbeyi süt birliklerine vurdu. Diğer yandan üreticiden süt toplama işinin süt birliklerinin dışında sütle alakası olmayan birlik ve kooperatiflere de açılması süt birliklerinin gelir kalemlerini iyice daralttı. Süt birliklerinin üye sayılarında son bir yıl içinde ciddi azalmalar yaşanırken, bu durum sektördeki örgütlü yapıya da büyük zarar veriyor. Örgütsüz yapı da kayıt dışılığı teşvik ediyor.

İHTİYAÇ YOKSA KAPATILSIN!

Süt Birlik başkanları, SÜTBİR'in Ak Parti döneminde tarım sektöründe faaliyet gösteren tarımsal örgütlerin mevcut yapısının uluslar arası standartlara kavuşturmak amacıyla AB uyum yasaları çerçevesinde çıkartılan 5200 sayılı 'Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu' kapsamında kurulduğunu hatırlatarak, “kırsalda küçük üreticinin en önemli örgütü olan süt birliklerine bir ihtiyaç yoksa kapatılsın. Bu şekilde bizi cezalandırarak, üvey evlat muamelesi yapmalarına gerek yok" tepkisinde bulundu.

2004 yılında kurulan, 2005 yılında ise faaliyetlerine başlayan SÜTBİR, kısa sürede Türkiye genelinde örgütlenerek 301 birlik, 740 ilçe ve 400 bine yakın üretici sayısı ile hayvancılık konusunda en önemli örgüt haline geldi.

Tarımdanhaber'e değerlendirmede bulunan Sinop, Iğdır ve Sivas süt üreticileri birlik başkanları, buzağı desteklerinde birliğe üye şartının kaldırılmasından dolayı üye sayılarının son bir yıl içinde hızla eridiğini belirterek, artık bulundukları illerde süt birliklerinin yaşamasının zorlaştığına dikkat çektiler.

BİR YILDA 4'TE 3 KÜÇÜLDÜ!

Sinop Süt Üreticileri Birliği Başkanı Seçkin Civaz, son bir yıl içinde üye sayılarının 2 binden 500'e düştüğünü belirterek, “Buzağı desteğinde birliğe üye olanda olmayanda aynı desteği alıyor. Bu da üye kaybına neden oluyor" dedi. Üreticinin destekten yararlanabilmesi için bazı prosedürlerin takip edilmesi gerektiğini ancak bu takibin yapılamamasından dolayı bazı küçük üreticilerin mağdur olduğunu ifade eden Civaz, “Buzağı desteğinden yararlanabilmek için aşılamanın 4 ay içinde yapılması gerekiyor. Ancak bırakın 4 ayı 9 ayda bile aşılamalar yapılamıyor. Ya çiçek aşısını Bakanlık göndermiyor veya o ay gelmiyor ya da 'aracımız yok' diyorlar. Böyle olunca küçük üretici fazla uğraşamıyor" dedi.

BİRLİKLERE BİRİNE SAĞ BİRİNE SOL GÖZLE BAKILMASIN!

Iğdır Süt Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Artan, tarımsal desteklerin birlikler üzerinden ödenmesinde büyük insafsızlıklar yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Yüzde 70'ini kendileri alıyor yüzde 30'unu üyelerine veriyorlardı. Bu konuda yapılan düzenleme çok güzel oldu. Ancak Damızlık Birlikleri ile Koyun Keçi Birliklerinde destek başvurularında birliğe üye şartı aranırken, buzağı desteğinde böyle bir şart bulunmuyor. Süt birliğine üye olan da olmayan da aynı destekten yararlanabiliyor. Fakat diğer birliklerde böyle değil. Durum böyle olunca üye niye gelip Süt Birliği'ne üye olsun. Eğer bir düzenleme yapılacaksa şartlar bütün birlikler için geçerli olması gerekiyor. Birine sağ, birine sol gözle bakmasınlar."

ŞAHSİ MÜRACAAT KALDIRILSIN BİRLİK ŞARTI GETİRİLSİN

Sivas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Kuzucu, Sivas'ın coğrafi yapısı ve köyler arasındaki mesafeden dolayı birlik olarak süt toplayamadıklarını belirterek, kendilerini ayakta tutacak tek uygulamanın buzağı destekleri olduğunu bildirdi. Buzağı desteklerine birlikler üzerinden başvurma şartı getirilmemesi durumunda İç Anadolu ve Doğu Anadolu'daki süt birliklerinin yaşamalarının mümkün olmadığını vurgulayan Kuzucu, üye sayılarının son bir yıl içinde 2 bin 800'den bin 50'ye düştüğünü kaydetti. Buzağı desteği ödemelerinin kesinlikle üreticiye ödenmesi gerektiğini, burada bir değişiklik yapılmasını istemediklerini ifade eden Kuzucu, “Bizim talebimiz, süt verimi düşük olan ve süt toplama imkânı bulunmayan birliklerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için destek başvurularının diğer birliklerde olduğu gibi süt birlikleri üzerinden yapılmasını istiyoruz" dedi.

TARIMDANHABER