Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, 'Et ve kıymaya tavan fiyat geldi' haberimize yapılan bir yorumdan dolayı açıklama gönderdi. Habere yapılan yorumda, ismini belirtmeyen bir takipçimiz Merkez Birliği'nin Ziraat Bankası ile yaptığı protokolü imzalamadığı ve hesaplı ithal besi materyalinde önceliğin büyük işletmelere verildiği yönünde eleştirilerde bulunmuştu.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği tarafından Tarımdan Haber'e gönderilen açıklamada, bu eleştirilerin haklı olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üretici menfaatine çalışan, üreticiyi her platformda temsil eden ve haklarını savunan bir üretici örgütüdür. İlgili kişinin yorumunda Et ve Süt Kurumu ve Ziraat Bankası ile protokol imzalamadığımızı, 5-20 baş projesinin yılan hikâyesine döndüğünü belirtmektedir.

ÇABAYI GÖSTEREN MERKEZ BİRLİĞİMİZDİR

Bu projeyi yaklaşık 1,5 yıl önce ortaya koyan ve Et ve Süt Kurumu ile Ziraat Bankası nezdinde girişimlerde bulunarak protokol hazırlanması yolunda 1 yıl çaba gösteren Merkez Birliğimizdir.

Amacımız atıl vaziyette bulunan ve krediye erişimde güçlük yaşayan özellikle küçük işletmelere yurtiçi ve dışından besi materyali sağlayarak bunları üretime sokmak idi.

PROTOKOL BELLİ BİR AŞAMAYA GELMİŞTİ

Çünkü bu işletmelerin yaşam biçimi tarımdır. Bu insanlarımız kendilerine imkân sağlandığında üretim zincirine girer ve kolay kolay bundan vazgeçmezler. Protokolün imzalanması konusunda Banka ve ESK ile 1 yıl boyunca defalarca toplantılar yapılmış, protokol belli bir aşamaya getirilmiştir.

ZİRAAT BANKASI ÇALIŞMALARI ASKIYA ALDI

Ancak açıklanamayan bir nedenle Banka çalışmaları askıya almıştır. Konu Hükümet yetkilileri ve Tarım Bakanlarımıza iletilmiştir. İlgili şahsın yorumuna katılmak mümkün değildir. Merkez Birliği kendi fikir babası olduğu ve olması için olağanüstü gayret gösterdiği bir projenin protokolünü neden imzalamasın?

KÜÇÜK VEYA BÜYÜK AYRIMI YAPMADIK

Ayrıca belirtilen yorumda hesaplı ve yüksek randımanlı besi materyalinin Merkez Birliğimizce büyük işletmelere getirildiği belirtilmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız besilik hayvan ithalatına izin verdiği andan itibaren tüm birliklerimize üyelerimizden gelen talep üzerine ithalat yapacağımız bildirilmiş, küçük veya büyük ayrımı yapılmaksızın talepleri Merkez Birliğine bildirmeleri istenmiştir.

AMACIMIZ ÜRETİCİNİN KANDIRILMASININ ÖNÜNE GEÇMEKTİR

Bu çerçevede 1 yılda ithalatını gerçekleştirdiğimiz besiye alınacak hayvanlardan 5 baş, 10 baş, 20 baş, 40 baş üyelerimize verilmiş çok azına ise 400, 500 baş hayvan dağıtılmıştır. Burada amacımız nasıl olsa yapılan ithalatta, üreticilerimizin hesaplı ve kaliteli hayvan alımını sağlamak, kandırılmalarını önlemektir.

Yurt çapında 120 alt birliği ve 100 binin üzerinde üyesi olan Merkez Birliğimizin karalanmasına yönelik bu gibi yorumlara yer verdiğinize göre bu görüşlerimizin de sayfanızda yer alması umudu ile iyi çalışmalar dileriz. Saygılarımızla"