Koyun Keçi Sütü İhracatının Önünü Açacak Proje Çanakkale'den

Projenin tanıtım toplantısı yoğun katılım ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi amfisinde gerçekleştirildi. Toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mendeş, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç.Dr. Ahmet Ferhan Savran, üniversite öğretim görevlileri ve çok sayıda yetiştirici katıldı.

“Amaç, Avrupa'ya Süt Satmak"

Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi kapsamında desteklenen proje ile ilgili bilgi veren Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran: “Proje ile Çanakkale İlinde süt üretimi yapan keçi ve koyun yetiştiren işletmelerin çiğ keçi/koyun sütünün uluslararası standartlara ulaştırılması hedeflenmiştir. Amacımız; gelişmiş ülkelere ihracat yapabilecek potansiyeli olan bu işletmelerin somatik hücre ve bakteri sayısını azaltarak, antibiyotik içermeyen sürdürülebilir, kaliteli ve güvenilir süt elde etmelerini sağlamaktır" dedi.

Yetiştiriciye güneş panelli mobil sağım sistemleri kurulacak

Proje ile yetiştiricilerin eskiden gelen alışkanlıklarına son vermeyi ve yeni gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirten Başkan Savran: “Proje, Çanakkale'de faaliyet yürüten koyun-keçi yetiştiricilerinin tamamını kapsıyor. İlk etapta projenin faaliyetlerine doğrudan katılacak, Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islah projesinde yer alan 250 yetiştirici hedefleniyor. Proje kapsamında çiftçi toplantıları, paneller, kurslar, demonstrasyonlar, inceleme gezileri, fuar ziyaretleri, teşvik müsabakaları düzenlenecek. 2016 yılı sonunda tamamlanacak proje kapsamında İl Özel İdaresi desteği ile alınacak güneş panelleri ile enerjisi sağlanacak olan mobil sağım sistemleri kurulacak. Yurtdışındaki küçükbaş hayvancılık işletmelerindeki farklı uygulamaları görmek, modern yöntemleri ve yenilikleri ilimiz işletmelerine transfer etmek amacıyla küçükbaş hayvan işletmelerimize yönelik yurt dışı inceleme gezisi düzenlenecektir" dedi.