Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yıllardan beri üretici örgütleri üzerinden çiftçiye verilen hayvancılık desteklerini doğrudan üreticiye ödemeye başladı. İlk uygulama 2015 Kasım-Aralık dönemine ait 122 milyon liralık süt destekleme primi geçen hafta doğrudan üreticiye ödendi.

ÜRETİCİ İLE BİRLİKLER KARŞI KARŞIYA GELDİ!

Ancak Bakanlığın bu uygulaması, krize neden oldu. Üretici birliklerinin devre dışı bırakılması özellikle Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri ile üreticileri karşı karşıya getirdi.

Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, önceki günkü yazısında üretici örgütleri üzerinden çiftçiye verilen hayvancılık desteklerinin doğrudan üreticiye ödenmesinin büyük bir krize neden olduğunu belirtti. “Hayvancılıkta yeni kriz desteklerden çıktı" diyen Yıldırım, “Bakanlığın yeni uygulaması kesintisiz destek alan üreticileri sevindirirken, 21 yıldan bu yana faaliyet gösteren ve hayvancılıktaki en güçlü örgüt olan damızlık birliklerinin yöneticilerini isyan ettirdi" dedi.

Yeni uygulamadan dolayı bir çok birlik yöneticisinin üreticiye verdikleri girdi ve hizmetler nedeniyle milyonlarca liralık alacaklarını tahsil edemeyeceklerini belirttiklerini ifade eden Yıldırım, aynı zamanda bu kararla tüm birliklerin kapısına kilit vuracağının iddia edildiğini dile getirdi.

ÜRETİCİ DAHA PAHALIYA HİZMET ALACAK!

Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu kararla birliklerin hiç bir hizmet veremeyeceğini belirten yöneticiler, ülke genelinde 1500'ü aşkın çalışan, yüzlerce ziraat mühendisi,veteriner hekim ve teknikerin işsiz kalacağını, üreticinin bireysel olarak daha pahalıya hizmet, daha pahalıya girdi alacağı için hayvancılıkta büyük bir çöküşün yaşanacağını iddia ediyor.

EN ÇOK DAMIZLIK BİRLİKLERİ ETKİLENECEK

Bakanlığın kararı, hizmet veren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin yanı sıra Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri, Arı Üreticileri Birlikleri, Süt Üreticileri Birlikleri olmak üzere 250 birliği doğrudan etkiliyor. Fakat daha çok hizmet veren damızlık birlikleri bu uygulamadan etkilenecek"

20 YILLIK ÖRGÜTLENME BİRİKİMİNİ YOK EDECEK

Hayvancılık desteklerinin doğrudan üreticiye ödenmesinin, 20 yıllık örgütlenme birikimini yok edeceğini ileri süren Yıldırım, “Üreticiye kesintisiz para sağlasa da, bu uygulama üreticinin daha pahallıya girdi, daha pahallıya hizmet almasına neden olacak. Üstelik üreticiyi örgütsüz,yapayalnız bırakacak" dedi.

BORCUNU ÖDEMEYENE HİZMET VERİLMEYECEK!

Desteklerin doğrudan üreticiye ödenmesinden dolayı birliklerin üreticilere mesajlar gönderdiğine işaret eden Yıldırım, bu mesajlarda üreticilerden birliklere olan borçlarının en kısa sürede ödemelerini aksi takdirde borcunu ödemeyen üreticilere 25 mart itibariyle veresiye hiçbir hizmetin verilemeyeceğinin bildirildiğini anlattı.

Birliklerin ödenmesini istediği borcun da az olmadığını kaydeden Yıldırım, üye sayısına göre değişmekle birlikte 5-6 milyon lira alacağı olan çok sayıda birlik bulunduğunu ifade etti.

TARIMDAN HABER