HAYKOOP tarafından kendi imkanlarıyla yaptırılan yeni hizmet binası düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, BSO Başkanı İsmail Uğur, BTO Başkanı Fahri Ermişler, AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, Balıkesir Tarım ve İl Müdürü ZekerriyaErdurmuş, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koordinatörü Murat Günay ve çok sayıda davetli katıldı.

HAYKOOP Başkanı Faruk Özen yaptığı konuşmada kooperatifçiliğin önemine değinerek şunları söyledi:

"Mütevazi bütçemizle kimseye yük olmadan bir yandan kooperatifçilik faaliyetlere yaparak, bir yandan hizmet ve projeler geliştirerek, diğer yandan da birikimler yaparak şehrimize ve birliğimize bu güzel binayı kazandırmanın haklı gururu ve mutluluğu içerisindeyiz.

Balıkesir HAYKOOP bünyesinde 17 ilçede toplam 159 kooperatif mevcuttur. Bu binanın yapımında bütün zorluklara göğüs geren Sındırgı Kozlu'dan İvrindi Çobanlar'a, Burhaniye Börezli'den Dursunbey Hamzacık'a kadar ismini sayamayacağım bütün kooperatiflere dirayetli duruşlarıyla birliğimize bugüne kadar güç verdikleri ve bizlere sürekli destek oldukları için teşekkürü bir borç biliyorum.

Bundan sonraki süreçte bu binamızda daha ferah bir ortamda daha güzel projeler üreteceğimizden, daha güzel çalışmalar yapacağımızdan, Balıkesir tarımın başkenti olan bir şehirdir. Tarımın başkentine yakışır tarım ve hayvancılık faaliyetleri geliştireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur'a da teşekkürü bir borç bildiğini belirten Başkan Özen "Kurulduğu günden itibaren Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi marifetiyle bizlere durumu zayıf olan, yeni kurulmuş emanet süt soğutma tankıyla sütünü toplamak zorunda kalan kooperatiflerimize süt soğutma tankları hibe etmektedir. Bu sebeple hibe alan kooperatifler için kendisine teşekkür ediyorum ve bu hizmetin daim olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra Balıkesir Tarım ve İl Müdürü Zekerriya Erdurmuş, 22-23. Dönem Aydın Milletvekili Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koordinatörü Murat Günük'ün konuşmalarının ardında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur davetlilere yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Balıkesir tarımın hayvancılığın başkenti diyoruz. HAYKOPP'a böyle bir bina yakışır dıştan görünüşü 10 numara bir bina. Faruk Özen'i tebrik ediyorum Balıkesir HAYKOOP'a böyle bir binayı kazandırdı. Balıkesir'de ki tarıma hayvancılığa hizmet edecek.

Böyle bir binada tabiki güzel hizmetler olur. Sayın vekilimizle 2 dönem mecliste tarım ve hayvancılığın sorunları ile ilgili olarak her zaman oturup sohbet ederdik, çözüm yolları aradık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza teklif ve tavsiyelerimizi ifade ederdik.

Balıkesir ve Aydın tarım ve hayvancılıkta önemli iller, Balıkesir'in coğrafyası biraz daha geniş. Hayvan sayımız daha fazla hem büyükbaş, hem küçükbaş, hemde kanatlı olarak. Tarım alanlarımız daha geniş tabiki dolaysıyla Ahmet Ertürk ile eskiyi dayalı çok büyük hukukumuzda var. Kendisini bu gün burada görmekten hakikaten mutlu oldum."

ZEYTİNCİNİN CEBİNE 50 TRİLYON GİRDİ

Kendi çalışma hayatından örnekler vererek tarıma sağladığı katkılardan söz eden Başkan Uğur "Büyükşehir olduktan sonra tabi tarıma dayalı sanayinin kolu olan yağ sektöründe hizmet etmiş, üretim ve ihracat yapmış bir kişi olarak bizde Büyükşehir'in imkanlarını tarımın bir kesimine yardımcı olmaya gayret ettik. Tabiki hayvancılık önemli süt tankı dağıttık, buzağı kulübesi verdik, tohum seleksiyon makinesi, polen altlığı verdik ve şuan da zeytin bölgelerinde ilaçlama yapıyoruz, bunlarda maliyeti yüksek şeyler bu güne kadar yapılmamış.

Balıkesir'in 850 bin dekar alanında zeytin sineği ile ilgili mücadeleyi Büyükşehir yapıyor. 2014 yılında ilk başladığımızda hatırlıyorum zeytin 5 asit 5 lira, eğer bu 1 asit olursa 10 lira. Biz ilaçlama yaptık üretici zeytinyağını 5 liraydı 10 liraya sattı. Balıkesir bölgesinde yılda 10 bin tonun üzerinde zeytinyağı çıkıyor zeytin üreticisinin cebine 50 trilyon para girdi. Bunlar hem ekonomiye, hem üreticiyi destekler . Biz bu tür desteklere devam edeceğiz.

BAKANLIĞIN TARIMA BÜYÜK KATKILARI VAR

Balıkesir'de hayvancılık konusunda da ciddi destekler sağladıklarını dile getiren Başkan Uğur "Tarım hayvancılık dedik Balıkesir'in kuzusu, danası, eti meşhur. Balıkesir'de ki 20 ilçesinden bir çoğunda yalnız kendi ihtiyacı için hayvan kesiliyor. Buranın mezbahaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koymuş olduğu ölçülere uymadığı için hepsi kapatıldı.

Bir müddettir kaçak hayvan kesiliyordu biz 10 ilçemizde bu mezbahaları kuruyoruz bir çoğunu da kurduk ruhsatlarını da Tarım İl Müdürlüğümüzden aldık. Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Balya, İvrindi, Dursunbey, Sındırgı ve Marmara Adası hepsinde küçük mezbahalar yönetmeliğini çıkarttırdık Bakanlığımıza ve bunları yapıyoruz.

Gördüğünüz gibi Büyükşehir elinden geldiği kadar tarımda da hayvancılıkta da destek veriyor. Bakanlığımızda tarımla ilgili politikalarında çok büyük destekleri var, bu destekleri bizimde tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimimiz alıyor. Ahmet Ertürk kardeşimiz milletvekilim sayın genel başkanımız ifade etti damlarla ilgili bazı sıkıntılar var. Biz Balıkesir'de bu sıkıntıları aştık. Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmada hayvancılıkla ilgili yatırım yapılamayacak yerlerin hepsini tespit ettik. Sulak alanlar, üniversite, zeytinlik, askeri alanlar hepsini tespit ettik, onların hepsini çıkarttık.

Onun dışında kalan alanlarda hayvancılıkla ilgili dam vesaire biogaz tesisi yapmak isteyenler yüzde 40'dı, yüzde yüzde'5 düşmüştü Tarım İl Müdürümüzle de konuştum yüzde yüze kadar yapma imkanı sağladıklarını söyledi. Bunu da Büyükşehir Belediyesi plan notunu koyduğu yetkiyi de Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alarak yaptı. İnşallah bundan sonra bu yatırımlarda herhangi bir sıkıntı olmayacak. Arzu ediyoruz ki diğer illerde bu çalışmaları örnek çalışma yapsınlar. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum güzel bir bina ortaya çıkmış, hayırlı hizmetler olsun diyorum Balıkesirimize ülkemize hayvancılığımıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Uğur ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek HAYKOOP'un yeni hizmet binasını hizmete açtılar. Başkan Özen yeni binayı Başkan Uğur ve davetlilere gezdirerek süt ikramında bulundu.