Haberin asılsız olduğunu söyleyen çiftçiler, ellerine aldıkları sebze ve meyveleri yıkamadan yiyerek tepkilerini ortaya koydu. Bir çiftçinin hormon iddialarına yönelik eline aldığı domatesi parçalayarak 'Nerede hormon?' şeklinde tepki göstermesi ise dikkat çekti.

Antalyalı çiftçiler, 6 Şubat tarihinde bir televizyon kanalının ana haber bülteninde yayınlanan 'yemeğimize zehir katıyor' başlıklı, tarım ürünlerinde ilaç kalıntısı ve hormon olduğuna dair yapılan habere tepki gösterdi. Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Haline gelen ve aralarında Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, Antalya Komisyoncular Derneği Başkanı Nevzat Akçan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandar, komisyoncular ve üreticilerin bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir grup, söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığını savunup tepki gösterdi. Çiftçiler, yanlarında getirdikleri sebze ve meyveleri yıkamadan yedi. Özellikle hormon iddialarına tepki gösteren üreticilerden birisinin, eline aldığı domatesi göstererek 'Nerede forum?' şeklinde tepki göstermesi ise dikkat çekti.

"ALDIĞIMIZ İLAÇLARIN HEPSİ RUHSATLIDIR"

Çiftçilerin ürünlerine koyduğu ilaçların Tarım Bakanlığı onayından geçtiğine işaret eden Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, alınan ilaçlarının karne sistemiyle kullanıldığını söyledi. Alp, "Aldığımız ilaçların hepsi ruhsatlıdır. Karne sistemiyle ilaç kullanıyoruz. Bugün Tarım Bakanlığında öyle kontrol yapılıyor ki otokontrol sistemiyle, benim çiftçime hiçbir memur gelerek ben senin serana geliyorum demiyor. Örnekleri seradan alır, laboratuvar alır, eğer kalıtım varsa şayet, gerekli ceza uygulanır. Artık benim çiftçim bitişik komşusu serasında ne iş yapıyor, onu kontrol eder duruma geldi ve ezbere tarım yapmıyor" dedi.

Habere tepki gösteren Alp, "Şırınga alıp enjekte ediyormuşuz, akşamdan sabah bu sebzenin genetiğini değiştiriyormuşuz. Böyle bir şeyi tarih yazmadı, bu Türk tarımına vurulan büyük bir darbedir. Biz bu olayın sonuna kadar gideceğiz ve dava açacağız. RTÜK her şeyde uyguluyor da burada nerede? Biz ülke olarak tarımda tüketiciye arz ediyorsak yanlış mı yapıyoruz? İhraç mı yapalım? Bu ülke dünyada 7 ülkeden birisiyken, kendi ayağımıza sıkmanın ne anlamı var?" diye konuştu.

"BİZLERİN EKMEĞİYLE OYNUYORSUNUZ"

Çiftçilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken Alp, şunları söyledi:

"Şuanda benim çiftçimin bankada 10 lirası var diye birisini göstersin, alnını karışlarım. Çünkü gününü zor geçiriyor. Bankadan borçla idare etmeye çalışıyor. Kalkıyor 3-5 kişi böyle bir haber yapıyor, benim çiftçim zaten bitmiş serumla yaşıyor, 'o hortumu da biz çekelim' diyorlar."

Haberlerin Antalya'nın kaderiyle oynandığını ileri süren Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin de, "Tarımın üretim alanın hiçbir kademesinde olmayan, kamera karşısına çıkıp Antalya'nın kaderiyle oynayan arkadaşlara sesleniyorum. Yapmış olduğunuz haberler asılsız ve yalandır, bizlerin ekmeğiyle oynuyorsunuz. Zaten işlerimizi yapamıyorken, her tarafımız borç batağındayken bizlerin ekmeğiyle oynamayın. Bizler sizin yakanızdan ellerimizi almayacağız. Ağzınızdan çıkanı lütfen kulağınız duysun. Sizleri doğru haber yapmak için Antalya'ya davet ediyoruz" diye konuştu.

Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin ise eline aldığı domatesle, hormon iddialarına adeta öfke kustu. Şahin, ağzıyla parçaladığı domatesi göstererek, "Herhangi bir donanımı olmayanlara mikrofon uzatılıyor, Türk çiftçisi katlediliyor. Bu ürün Aralık ayında döllendi. İçinden çıkan çekirdeğe bakın. Bu çekirdek nerede? Bu forum nerede? Forum nerede bunun? Akşamdan dikiyormuşuz, sabahleyin hasat ediyormuşuz" diye tepki gösterdi.

TARIMDANHABER