Üyelerinden aldığı aidatlar ve güncelleme hizmet bedelleriyle faaliyet yürüten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, bu yıl ilk kez tiftik alımı gerçekleştirdi. Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan tiftik alımı birçok ilki beraberinde getirirken Ankara Keçisi yetiştiricisi yüzde 50 daha fazla kazandı.

TİFTİK ÜCRETLERİ HESAPLARA YATTI

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Ankara Keçisi yetiştiricilerinin tiftik ücretlerinin hesaplarına yattığını belirtirken: “Geçmiş dönemlerde Ankara Keçisi yetiştiricileri ürünlerini ilkbaharda satar ama ücretini sonbahar aylarında alırdı. Mayıs ayında aldığımız tiftiğin ödemesini 15 Haziran günü itibariyle gerçekleştirdik" dedi.

TİFTİKTE YENİ DÖNEM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan destekleme kararnamesinde damızlık koyun keçi yetiştiricileri birlikleri tarafından yapılan tiftik alımlarının da destekleme kapsamına alınmasının tiftikte yeni bir dönem başlatacağına dikkat çeken Birlik Başkanı Hasan Kılınç: “Bu uygulamayla birlikte Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine tiftik satan yetiştiriciler geçmiş yıllara göre yüzde 50 daha fazla kazandılar. Ancak bu kazanç bununla sınırlı kalmayacak. Yetiştiricinin daha fazla kazanması, sanayicinin istediği kalitede ürüne ulaşması, Türk tiftiğinin dünya piyasasında hak ettiği yere gelmesi için de birçok yeni uygulamanın önü açılmış olacak. Bu yeni uygulama aynı zaman Türkiye için daha fazla ihracat geliri demektir" dedi.


YETİŞTİRİCİLERDEN HİÇ BİR KESİNTİ YAPILMADI

Fiyatlar konusunda da bilgi veren Hasan Kılınç geçtiğimiz yıl 10 TL olan oğlak tiftiği 15 TL, 8 TL olan Anamal tiftiği 13 TL, 2 TL olan tali tiftik ise 3 TL'ye yükselterek yüzde 50 bir fiyat artışı sağladıklarını söyledi. Kılınç ödemeler sırasında yetiştiricilerden hiçbir kesinti yapılmadığını söyledi. Başkan Kılnıç konuyla ilgili : “ Birliğimizin açıkladığı fiyatlar net olup açıklanan fiyattan kesinti yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çitfçi ile çalışan müesseseler tüm kesintileri dikkate alıp yetiştiriciye yatıracağı net fiyatları açıklamalı" dedi.

KALİTEYE DAYALI FİYATLANDIRMA

Geçmiş dönemlerde kaliteye bakmaksızın tiftik alımı yapılması kaliteli üretim yapan yetiştiricilerin demoralize olmasına neden olduğunu belirten Başkan Kılınç: “Biz kaliteye dayalı bir alım politikası gerçekleştiriyoruz. Bu yıl oğlak, anamal ve tali olarak üç ayrı kategoride alım yaptık. Alım öncesi eksperler yetiştiricileri dolaşarak kaliteli tiftik, tasnif ve tefrik konusunda üyelerimizi bilgilendirdi. Alımlar ise yine tefrik bilgisi olan eksperler tarafından yapıldı. Sanayicinin istediği kalitede tiftik alımı yapmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Önümüzdeki yıl kalite standartlarını daha geliştirmeyi ve kalite gruplarını daha da artırmayı düşünüyoruz. 29 mikron tiftik ile 42 mikron tiftik aynı fiyata satılmayacak. Islah yapan, Ankara Keçisine bakan ve sürüsüne yatırım yapan yetiştirici daha fazla kazanacak" dedi.

Ankara Keçisinin tarihi, kültürel ve ekonomik öneminin de farkında olduklarını ve sürece farklı boyutları ile birlikte değerlendirdiklerini belirten Başkan Kılınç: “Ankara Keçisi noktasında ilgili tüm kurumlarla koordinasyon halinde çalışıyoruz. Amacımız yetiştiricinin daha fazla kazanmasını sağlamak olduğu kadar Ankara Keçisinde saflaşma ve gen kaynaklarında kalite artışını da çok önemsiyoruz. Bu alanda yürüttüğümüz projelere özel bir ilgi gösteriyoruz.

Diğer yandan sanayicinin istediği kalitede ürün üretimi de çok önemli. Sanayicinin yapmış olduğu yönlendirme, bizimle paylaştıkları veriler ve raporlar ışığında ıslah faaliyetlerini yönlendiriyoruz . Son 20 yılda Türk tiftiği dünya piyasasında ciddi bir kalite kaybı yaşamıştı. Halk elinde ıslah projeleri ile her sene uluslararası standartlarda elde edilen ürün miktarını artırmayı 7 sene içinde de Ankara'da Ankara Keçisinden elde edilen tiftiğin tamamını uluslararası standartlara taşımayı hedefliyoruz" dedi.


ISLAHIN ÖNÜ AÇILDI

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç yaptığı açıklamada tiftikte yeni dönem adını verdikleri sürecin Ankara Keçisi ıslahında da teşvik edici bir rol üstleneceğine vurgu yaptı. Kaliteye dayalı alım politikası yürüttükleri yeni dönemde ıslahın daha teşvik edici olacağına dikkat çeken Başkan Kılınç: “Kaliteli tiftik ile kalitesiz tiftik arasındaki fiyat farkı her geçen sene artacaktır. Bir süre sonra belli standartlarda üretim yapamayan yetiştirici ürününü hiç satamaz noktaya gelecek. Bu da ıslahın önünü açacaktır. Yetiştiriciler daha kaliteli üretim yapmak ve daha fazla kazanmak için ıslaha daha fazla önem vereceklerdir. Aslında bu doğru tüm sektörler için geçerli. Bugün buğdayda da pamukta da kaliteye dayalı bir fiyatlandırma politikası yürütülmektedir" dedi.

ANKARA KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ DAHA FAZLA KAZANMAK İÇİN NE YAPMALI?

Islah yapmalı

Kan değişimi yapmalı 2 yılda bir tekelerini değiştirmeli

5 yaşı ve üstündeki hayvanlarını sürüden çıkarmalı

Kırkım öncesi hayvanını temizlemeli

Kırkımı uluslararası standartlara göre mümkünse makine ile yapmalı

Hayvan sağlığı koruma programı uygulamalı uzman bir veteriner hekimden destek almalı

Doğum öncesi ve doğum anını da kapsayan bir besleme planlaması olmalı

Yavru ölümlerinin önüne geçmek için gerekli önlemleri almalı

Yılda bir kere güncelleme yapmalı

Birlik ile sürekli iletişim halinde olmalı

Kasaplık seçiminde dikkatli olalım damızlık değeri yüksek olan hayvanları sürüde tutalım