Tamamen doğal ve doğadan beslenen Ankara Keçisi Oğlaklarından elde edilen et coğrafi işaret kalkanı ile korunacak. Kaliteli, sağlıklı ve lezzetli kırmızı eti uygun fiyata tüketmek istiyorum diyen tüketicilerin tercihi olan Ankara Keçisi Oğlağı Eti için coğrafi işaret başvurusu yapan kurum ise Ankara Keçisi Yetiştiricilerinin üyesi olduğu Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği.

Ankara Keçisi Oğlağı etinin, Türkiye'nin unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri arasında yer aldığını belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç bu alanda tanıtım kampanyası düzenleyerek Ankara Oğlağını mutfaklara tekrar kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

İlk adım coğrafi işaret

Ankara Oğlağı ile kırmızı et alanında marka olma hedefi koyan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği “Coğrafi işaret” başvurusu ile ilk adımı attı.

Oğlak etinin genel olarak lezzetli bir et olduğunu ancak özellikle Ankara'da yetişen Ankara Keçisi Oğlağı Etinin Türkiye'de en lezzetli ve sağlıklı kırmızı et olarak bilindiğine dikkat çektiği açıklamasında: “1980'lere kadar Ankara Keçisi oğlağı eti gevrekliği ve lezzetiyle özellikle tercih edilen bir ürün. Ancak tiftik bir dönem para etmeyince bir yandan hayvan sayısı azalırken diğer yandan da bu lezzet unutulmaya yüz tutmuş. Küçükbaş hayvancılığın tekrar yükselişe geçtiği ülkemizde Ankara Keçisi Oğlağı Eti'ni tekrar mutfaklarımıza kazandırmayı amaçlıyoruz. Ankara Keçisi Oğlağı Eti'nin üstün özelliklerini ve faydalarını kamuoyuna anlatacağız. Amacımız Ankara Oğlağı'nı kırmız et sektöründe marka yapmak” dedi.

Ankara Keçisinin tamamen doğal ve doğadan beslendiğine dikkat çeken Başkan Kılınç: “Doğal ürünlere ülke içinde de dışında da yoğun talep var. Aynı şekilde artık insanlar yediği yemekte lezzet arıyor. Hem lezzet avcıları hem de sağlıklı beslenmek isteyenler için Ankara Oğlağı güçlü bir seçenek. Ankara Keçisinin en büyük özelliği 12 ay boyunca merada dolaşması ve meradan beslenmesidir. Ankara Keçisi Oğlağı Eti tavuk etinden bile daha az yağlıdır. Demir oranı ise tüm etlerden daha yüksektir. 12 ay boyunca doğada yetişen doğal taze otlarla beslenir fabrika yemi tüketmez. Böylece otlardaki etken maddeler Ankara Keçisi etine geçer. Ankara Keçisi eti yiyen bir kişi Ankara keçisinin yemiş olduğu binlerce çeşit doğal bitkinin özlerini almış olur” dedi.

Ankara Keçisi ile Ankara'nın coğrafi şartları arasında güçlü bir ilişki olduğuna değinen Kılınç: “Ankara'da yetişen Ankara Keçisinden elde edilen tiftiğin kalitesi dünyanın hiçbir yerinde yakalanamıyor. Bu da Ankara keçisi ile Ankara'nın coğrafyası arasındaki güçlü bağı ortaya koyuyor. Yine yapılan çalışmalar bu bölgede yetişen Ankara Keçisinden elde edilen kırmızı etin daha gevrek ve lezzetli olduğunu ortaya koyuyor. Ankara'da yetişen Ankara keçisi oğlağı etinin marka olması için coğrafi işaret başvurusu ile ilk adımı attık” dedi.