Ekmek ve un fiyatlarına ilişkin www.tarimdanhaber.com’un sorularını yanıtlayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son günlerde ekmeğe zam yapılacağı yönünde basında gerçeği yansıtmayan iddiaların yer aldığını söyledi. Başkan Balcı “Bizim yaptığımız yeni bir zam yok. 3 liralık ekmeğin 4 lira, 5 lira olması söz konusu değil. Bazı illerimiz 14 liranın altında satış yapıyordu. Bunlar fiyatlarını Ocak ayında belirlediğimiz düzeye getirdiler, getirmeye devam ediyorlar. Ancak 14-15 liranın üzerinde bir fiyat ülke genelinde yok. Biz fırıncı esnafı olarak fedakarlığı yaptık.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya verdiği buğdaydan yapılan undan alıyoruz. TMO, fırıncı esnafının ihtiyaç duyduğu unun yüzde 55 ile 60’a yakınını karşılıyor.

"MAYIS'TA ŞARTLAR DEĞİŞEBİLİR"

Buğday taban fiyatlarının Mayıs ayında açıklanacağını anımsatan Balcı, “Yeni alım fiyatı ne olacak? Un fiyatları nerede durur? Bunu bilemiyoruz. Un fiyatları 250 TL altına geriler mi 250 bandında mı kalır?  Şuan Biz piyasadan 200-210 liraya un alabiliyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya verdiği buğdaydan yapılan undan alıyoruz. TMO, fırıncı esnafının ihtiyaç duyduğu unun yüzde 55 ile 60’a yakınını karşılıyor. İki çuvala bir çuvalda biz karıştırıp harman yapıyoruz.  Diğer un ile de harman  yaptığımız için dengeliyor.  Harman yaptığımızda bize bir çuval un 240 TL civarına geliyor. Bu durumda da bir kilo ekmeğin fiyatının 14-15 lira civarında olması yani ülke genelinde satılan 200-210 gram ekmeğin 3 lira olması fırıncı esnafının zarar etmesini engelliyor. Tabii bizim temennimiz yıl sonuna kadar bu fiyatlarla gitmek . Ancak bilemiyoruz tabii. Mayıs ayında şartlar değişirse durum yeniden gözden geçirilecektir.” dedi.

Ocak ayında da arttıracaklardı, yapmadılar. Fiyatı geri çektiler. Mayısa kadar bunun böyle devam etmesinde fayda var. 

OCAK ZAMMI GERİ ÇEKİLDİ 

TMO’nun Ocak ayında ekmeklik buğdaya zam yaptığını ancak sonra bu zammı iptal ettiğine işaret eden Balcı, “TMO’nun un sanayicilerine yönelik yaptığı regülasyon çalışmasında fiyat artışı yapacağını ben zannetmiyorum. Ocak ayında da arttıracaklardı, yapmadılar. Fiyatı geri çektiler. Mayısa kadar bunun böyle devam etmesinde fayda var.  Tabii fiyatlarda değişiklik olursa yeni duruma bakmamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu.