Bayraktar, Çorum'un Mecitözü ilçesi Ziraat Odası'nın yeni hizmet binasını, Çorum Valisi Ahmet Kara ile birlikte açtı. Şemsi Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmada, özellikle bugünlerde seçim yakınken siyasi partilerin vaatlerini çok yakından takip ettiklerini belirtti. Özellikle gübrede, mazotta, ilaçta, yemde, elektrikte maliyetlerin yüksek olduğunu her zaman söylediklerini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Değişik platformlarda hükümetimizden de bu manada destek istiyoruz. Siyasi partilerin girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi noktasındaki vaatlerini çok yakından takip ediyoruz. Bizim de taleplerimiz var. Bazı taleplerimizin değerlendirilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Seçimlerden sonra hükümet kurulduğunda hem Ziraat Odalarımızın başkanları hem de TZOB olarak vaatlerin takipçisi olacağız. Her halükarda üreticimizin maliyetlerini aşağı çekmemiz lazım."

ZİRAAT ODALARI OLARAK ÖVÜNEBİLECEĞİMİZ BİR NOKTADAYIZ

Ülkenin bütün bölgelerinde açılışlar gerçekleştirdiklerini bildiren Bayraktar, şunları söyledi: “Göreve geldiğimizde kanunu, parası, pulu, idari ve mali yönden güçlü olmayan kurum devraldık. Ziraat Odalarımızın başkanlarının büyük desteğiyle, hummalı bir çalışma içine girdik ve TZOB ve Ziraat Odaları'nın 50 yıldır değişmeyen kanununu değiştirme imkanımız oldu. Odalarımızı idari ve mali yönden güçlü hale getirdik. Bugün övünebileceğimiz bir noktadayız. Çünkü, Türkiye geneline baktığımızda odalarımızın yüzde 70-75'inin hizmet binalarına kavuştuğunu görüyorum.

ÇİFTÇİ BİZE ALIN TERİNİ VERİYOR

Odalarımızın yüzde 44'nde makine parkı var. 80 tane toprak tahlil laboratuvarını benim odalarım hayata geçirdi. 200'e yakın Avrupa Birliği kırsal kalkınma projesi uyguladılar. Kaynak buldular ve çiftçimizin hizmetine sundular. Bunlardan memnun olmamak mümkün değil. Ancak yeterli mi? Değil. Çiftçimizin bizden beklentileri fevkalade fazladır. Bize gelen kaynakları son kuruşuna kadar çiftçimize hizmet olarak götürmek zorundayız. Bize gelen para alın teri. Bu parayı son kuruşuna kadar değerli çiftçilerimiz için kullanamazsak bunun hesabını veremeyiz. Oda başkanlarımızın gayretini, başarılarını takdir ediyorum. Teşvik ve motive etmek için yanlarında bulunmaya gayret gösteriyorum. Türk çiftçisine ne kadar hizmet etsek azdır."

HER ŞEYE RAĞMEN ÜLKE İNSANINI AÇ BIRAKMADIK

Tarım ve enerjinin dünyada en önemli, stratejik sektörler haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Bugün 5,5 milyon kişiyle istihdamın yüzde 21'ini tarım sektörümüz sağlıyor. İşsizliği 2,1 puan aşağıya çekiyor. Bu çok önemlidir. Bugün çok övündüğümüz otomotiv sektörünün dış ticaret fazlası yokken, tarım sektörü 5,5 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyor. Sadece ülkemizin gıda güvencesini değil, 40 milyon turisti doyuruyor. 18 milyar dolar ihracat yapılmasına katkı sağlıyor. Bu rakamlar gösteriyor ki tarım sektörü bu ülkenin yüz akı.

BU ÜLKENİN SIRTINDA YÜK DEĞİLİZ

Bu ülkenin sırtına yük değil. Cenabı Allah bize bu toprakları lütfetmiş, ne kadar şükretsek azdır. Allah bu ülkeyi, hiçbir ülkeyi açlıkla imtihan etmesin. Sabah, öğlen, akşam yediklerimizi soframızda hiçbir şeyi eksik bırakmadan çok değerli çiftçilerimiz üretiyor. 2007 ve 2014 yıllarında müthiş bir kuraklık ve doğal afetlerle uğraştık. Üretemez, para kazanamaz hale geldik ama her şeye rağmen bu ülke insanını aç bırakmadık. Yüksek maliyetlerle zaman zaman yapısal sorunlarla uğraşarak bunu yapıyoruz. İşte bu bakımdan yapısal sorunların çözülmesi önümüzün açılması açısından fevkalade önemlidir."

SULUMA YATIRIMLARI BÖLGE REFAHINI ARTIRACAK

Çorum tarım arazilerinin yüzde 15'inin sulandığına dikkati çeken Bayraktar, “Çorum'da yapımı devam eden göletlerin ve sulama yatırımlarının bitirilmesi, sadece tarım sektörünün değil bölgenin refahını sağlayacaktır. Bu bölgenin sosyo ekonomik açıdan çok hızlı bir şekilde kalkınmasına imkan tanıyacaktır. Çorum'daki bu gölet ve baraj yatırımlarını da takip ediyoruz. Bunun bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

SULAMA YATIRIMLARI TAMAMLANDIĞINDA ÜRETİM KATLANACAK

Çorum'un hayvancılıkta, hububatta, hatta son yıllarda meyve sebzede bir hayli üretim yaptığını gördüklerini bildiren Bayraktar, şöyle dedi: “Tabii ki bu yeterli değil. Sulama yatırımları inşallah yapıldığında bu üretim rakamları katlayacaktır. Önü açıldığında, Türkiye'nin her tarafında üreticimiz müjdeler yaratıyor. Müthiş bir üretim potansiyeli sergiliyor. Kaliteyi, verimliliği, standardı yakalıyor ve dünya ile rekabet edebilecek bir üretim sağlıyor. Onun için üreticimizin her halükarda hangi hükümet gelirse gelsin, önünü açmamız lazım.

Bu coğrafya Türkiye'nin gıda ambarıdır. Bulunduğumuz coğrafyada şu an ki üretim potansiyelini yeterli görmek mümkün değildir. Çünkü dünyada konjonktürel değişme var. Gıdaya müthiş bir talep var. Gıda fiyatları hızlı bir şekilde artıyor. Biz aldığımız tedbirlerle bu değişimi ya fırsata çevireceğiz ya da ıskalayacağız. Ancak ıskalama şansımız yok. Ve tarım sektörü sadece çiftçimizin değil, ülkemizin refahına, gayri safi milli hasılasına yapacağı büyük katkıyla bu gelişmeye önderlik edecektir. Bunu hep beraber önümüzdeki yıllarda yaşayacağız. Onun için yapısal sorunların çözülmesinin fevkalade önemli olduğu söylüyoruz. Burada hayvancılık yapan üreticilerimiz için söyleyeyim; Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları'nın vermiş olduğu büyük bir gayret var. Üreticimizin arkasında durduk. Bu sene ithalat yaptırmadık. Hatta 1-2 yılda ithalat yaptırmıyoruz.

HÜKÜMETİMİZE ŞUNU ANLATTIK

Biz hükümetimize şunu anlattık; ithalat çözüm değildir. Geçmiş yıllarda hayvan ithalatı yaptık. Ahırlarımız boşaldı. Ve toparlamak için 3-5 sene geçti. Ve istediğimiz rakamlara da ulaşamadık. Bugün ithalat kapıları kapandı. Fiyatlar belli bir noktaya geldi. Ve üretim hızlı bir şekilde artıyor. TÜİK rakamlarına da baktığımızda görüyorsunuz. Bugün Türkiye'de 1 milyon tonun üzerinde et üretimi var. Hızlı bir şekilde artıyor. Bunun önünü ithalatla kesmenin bir mantığı yok. Et fiyatlarının bu ülkede düşmesini istiyorsak, TZOB Genel Kurulu'nda da Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın önünde de bunları söyledim. Ve gerçekten de etkili olduğuna inanıyorum. Eğer et fiyatlarının düşmesini istiyorsak, bu ülkede üretici maliyetlerini aşağıya çekeceğiz. Kimse yem fiyatlarına bakmıyor, herkes et fiyatlarına bakıyor. Bu açıdan siyasi partilerin yeme destek vereceğiz demesini, yem maliyetlerini aşağı düşüreceğiz demesini sektör açısından fevkalade önemli görüyorum. Sektör hızlı bir şekilde büyüyor ve bu ivmeyle hızlı bir şekilde büyümeye devam edecektir. Ve bu ülkenin et açığı yoktur. Kurban Bayramı'nı rahat bir şekilde geçirdik. Bir sıkıntı yaşamadık. Herkes kurbanını rahat bir şekilde buldu.

SÜT HAYVANCILIĞINA ÖNEM VERİYORUZ

Ana varsa dana vardır. Süt hayvancılığına da çok önem veriyoruz. Eğer süt hayvancılığınız bir ülkede gelişmişse süt hayvancılığınız verim ise o ülkede besi hayvancılığınızın verimsiz olması yetersiz olması mümkün değildir. Bugünlerde de özellikle süt fiyatlarına sanayicilerden bir fark gelmesini bekliyoruz. Çünkü bir yıldır süt fiyatları yerinde sayıyor. Sanayici, süt sektörü kriz içinde diyor. Fiyatları aşağı çekmeye çalıştılar. Buna da biz müsaade etmedik. Tepkimizi koyduk. Hatta 15-20 kuruş daha süt fiyatlarının üstüne konulmasını talep ediyoruz. O konuda da mücadelemiz devam ediyor. Yoksa ne olur? 5 yılda bir hayvanlarımızı kesime götürürüz. Süt hayvanları 5 yılda bir kesime gider. İthalatçı oluruz. Kendi ülkemizdeki çiftçinize vermediğiniz desteği yabancı ülkelerin çiftçisine verirsiniz. Ve besi hayvancılığınız gelişmez, ithalatçı olursunuz. Bu kısır döngüye yenilmemek için hayvancılığı önemsiyoruz. Gerekli desteklerin verilmesi içinde gerekli gayretlerin içerisindeyiz."

Açılış törenine Mecitözü Kaymakamı Ahmet Demirci, Belediye Başkanı Ünal Yavuz, TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, Ziraat Odası başkanları ve çiftçiler katıldı.