Bayraktar, yaptığı açıklamada, KOP kapsamındaki 8 ilin; Konya, Yozgat, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Karaman, Kırıkkale 94 bin 959 kilometrekare yüzölçümü ile ülke yüzölçümünün yüzde 12,2'sine, 46 bin 276 kilometrekare çayır ve mera hariç tarım alanıyla ülke tarım alanlarının yüzde 19,5'ine sahip olduğunu belirtti.

Bölge illerinden Konya'da 19 bin 636, Yozgat'ta 6 bin 57, Aksaray'da 4 bin 113, Kırşehir'de 3 bin 975, Karaman'da 3 bin 349, Nevşehir'de 3 bin 339, Kırıkkale'de 3 bin 77, Niğde'de ise 2 bin 730 kilometrekare tarım alanı bulunduğu bilgisini veren Bayraktar, “bu büyük bir zenginliktir. KOP illerinde yüzölçümünün yüzde 48,7'sini tarım alanları oluşturmaktadır ki bu olağanüstü yüksek bir orandır" dedi.

243 PROJEDEN 26'SI TAMAMLANDI

GAP, DAP ve DOKAP gibi KOP'un da acilen, vakit kaybetmeden bitirilmesi gereken bir proje olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“KOP Eylem Planı kapsamında 243 proje yer almaktadır. Plan kapsamında yer alan projelerden Yatırım Programı'na alınanlardan 26 proje tamamlanmıştır. 143 proje halen devam etmektedir. 74 proje ise hali hazırda başlamamıştır. 4,4 milyon insanımızın yaşadığı, ülkemizin tahıl ambarı olan bir KOP illerindeki tarımsal yatırımlar hızla tamamlanmalıdır. Bölge tarım arazisinin yüzde 68'ini tarla arazisi, yüzde 27,1'ini nadas, yüzde 3,2'sini meyve, yüzde 1,7'sini sebze alanları oluşturmaktadır. Tarla ziraatında buğday, arpa, şeker pancarı, patates, nohut, kuru fasulye, çavdar, meyvede elma, sebzede havuç öne çıkmaktadır. Bölge hayvancılık ve kanatlı yetiştiriciliğinde de önemli bir yerdedir. Bütün bunlara rağmen, bölgenin potansiyeli tam olarak kullanılamamaktadır. Olağanüstü bir tarım alanı potansiyeli bulunmasına karşın su kaynakları kısıtlıdır. Arazilerin ancak 3'te 1'i sulanabilmektedir.

SU KAYNAKLARININ YÜZDE 4'Ü KOP KAPSAMINDA

KOP'ta 8 ilden Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın büyük bölümü ile Ankara'nın küçük bir bölümü Konya kapalı havzası içinde bulunuyor. Türkiye'de sulanabilir alanların yüzde 17'si bölgededir. Buna karşın ülkemizin su kaynaklarının ancak yüzde 4'ü Konya kapalı havzasında bulunmaktadır. Üstelik mevcut sulanan alanlarda kullanılan suyun yüzde 60'ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Havzada 1 milyar 930 milyon metreküp yüzey, 2 milyar 435 milyon metreküp de yer altı olmak üzere yıllık toplam 4 milyar 365 milyon metreküp kullanılabilir su bulunmaktadır. Buna karşılık yüzde 90'ı tarımda olmak üzere havzada su tüketimi 6,5 milyar metreküpü bulmaktadır. Bu demektir ki yer altı su kaynakları her yıl 2,1 milyar metreküpün üzerinde açık vermektedir. Mevcut su kaynakları varlığı ile toprak kaynakları varlığı arasındaki dengesizlik, son yıllarda su potansiyelinin azalması bakımından tarımsal ve çevresel sürdürülebilirliği tehdit eder duruma getirmiştir."