Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “ülke olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Öyle görünüyor ki göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Birlik ve beraberliğimizi koruyarak bu zorlukları aşabileceğimize inanıyorum” dedi.

Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal, Aykut Erdoğdu, Bülent Kuşoğlu ile Konya Milletvekili Abdüllatif Şener'den oluşan CHP heyeti, TZOB'u ziyaret etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, tarımın, siyasi partilerin gündeminde olmasının önemli olduğunu belirtti. Siyasi partilerle zaman zaman bir araya gelmekte büyük fayda olduğuna inandığını vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Ülkemizin gıda güvencesini sağlamak durumundayız. Dünya tarım ticaretiyle rekabet etmek durumundayız. Tarım ticaretinde koşullar fevkalade ağırlaştı, rakip ülkeler çiftçilerine bize göre çok daha fazla destek veriyorlar. Destek ve verimlilik rakamları bize göre maalesef çok daha yüksek. Bundan sonra tarımı çok daha fazla konuşacağız. Ekonominin temeli olan tarım sektörünü ihmal ettiğimiz takdirde, bağımsızlığımız tehlikeye girer."

Türkiye'nin ekonomik anlamda sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Bayraktar, "Öyle görünüyor ki göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu coğrafyada komşularımızın başına gelen olaylar bizim başımıza gelse bizi kabul edebilecek hiçbir ülke yok. Bizi isteyebilecek hiçbir toprak da yok. Bu bakımdan ülkemiz çok önemli, birlik ve beraberliğimizi koruyarak bu zorlukları da aşabileceğimize inanıyorum" ifadesini kullandı.

Bayraktar, konuşmasında ziyaretleri için CHP heyetine teşekkürlerini iletti.

CHP'nin Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise parti bünyesinde ekonomi masası oluşturduklarını bildirdi. Sektörel alanlar içinde yaşanan sorunları öğrenmek ve mevcut sorunlara göre bir yol haritası çizmek anlayışıyla TZOB'a geldiklerini belirten Sarıbal, şöyle konuştu:

“Türkiye'nin tarım sektöründe kendi kendine yetecek potansiyeli var. Su varlığımız, iklim varlığımız, toprak varlığımız, mekanizasyon varlığımızı üst üste koyduğumuzda kendi ülkemizin gıda egemenliğini sağlayabilecek durumdayız. Ancak ne yazık ki birçok üründe ithalatçı durumdayız. Çiftçilerimizi koruyacağız, çiftçilerimizle birlikte olacağız, çiftçilerimizi destekleyeceğiz. Eğer dünyayla rekabet edeceksek bunu burada tam da evinde TZOB'da da söylemek isteriz, dünyada tarım ham maddesiyle ilgili kimse bizle rekabet edemez. Bütün mesele bizim rekabet edebileceğimiz koşulların sağlanması. Onlar nasıl destekliyorsa biz de destekleyeceğiz.”