Samsun Gazetesi'nin haberine göre, Ayvacık Ziraat Odası, ilçe meydanında düzenlediği imza kampanyası ile Çarşamba'nın Eğercili Mahallesi'nde kurulması planlanan santral inşaatının iptali için imza kampanyası düzenledi. Kampanyanın 1 hafta boyunca devam edeceğini ve mahalle mahalle ziyaretler gerçekleştierek, santrale karşı olduklarını kamuoyuna bir kez daha duyurmak istediklerini ifade eden Ayvacık Ziraat Odası Erdal Avcı, "Verimli tarım arazisi üzerine kurulması planlanan santral, ülkemizin geleceği için büyük handikap oluşturuyor" dedi.

YATIRIMLARA KARŞI DEĞİLİZ

Devletin ya da özel sektörün yaptığı yatırımlara karşı olmadıklarını ve Türkiye'nin enerji açığı olduğunu çok iyi bildiklerini dile getiren Başkan Avcı, "Asıl itiraz ettiğimiz nokta, bu satralin verimli tarım arazisi üzerine kurulmasıdır. Tarımsal üretimin bu kadar değerli olduğu günümüzde, bu geleceğimize vurulması planlanan bir hançerdir" diye konuştu.

EN DEĞERLİ TARIM ARAZİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yaklaşık 1 yıl önce Çarşamba Ovası'nı SİT alanı olarak kabul ettiklerini ifade ettiği hatırlatan Başkan Avcı, "Tarımın bir temsilcisi olarak, bu ovanın ülkemizin en değerli topraklarına sahip olduğunu ifade edebilirim. Plan değişikliği yapılarak, santralin yapılacağı bölge köy yerleşik alana dönüştürülüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Santrali yapacak firma; fındık dallarını, mısır sapını, çeltik artığını, ağaç köklerini ve fındık cürufunu enerjiye dönüştüreceğini dile getiriyor ancak onlar da çok iyi biliyor ki çiftçimiz, fındık dalını yakacak, mısır sapını yem, fındık cürufunu da doğal gübre olarak kullanıyor. Çeltik artıklarının enerji verimliliğini tartışmak bile istemiyoruz. Bu durumda şirket, ağaçları mı kesecek? Burada kömürden enerji üretilemeyeceğinin garantisini verebilmiş değiller" ifadelerine yer verdi.

KIYASLAMAK YANLIŞ

İmza kampanyasını 'Doğduğumuz yerde doymak istiyoruz' sloganıyla düzenlediklerini hatırlatan Avcı, "Şirket, insanları Mecitözü'ndeki santrali görmeye davet ediyor. Çarşamba Ovası ile bu bölgenin kıyaslanması mümkün değil. Orada santral kurulan bölge, tarımsal anlamda oldukça verimsiz. Bu nedenle yapılan açıklama oldukça yersiz" şeklinde konuştu.