Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayından dolayı büyük oranda zararların yaşandığını belirten Kaya, önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek olası don olaylarının fiyatları etkileyebileceğine dikkat çekti.

Darende genelinde ve Malatya'nın kısmi yerlerinde geçtiğimiz 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gecede don yaşanmasından doyalı kayısının ciddi oranda etkilendiğini kaydeden Kaya, “Kayısı, Darende genelinde geçtiğimiz 3 Nisan'ı dört Nisan'a bağlayan gecede don yaşanmasından doyalı büyük oranda etkilendi. Malatya'da; Yazıhan, Battalgazi, Akçadağ'da da bu don olayından etkilendi. Malatya'da hasar ciddi oranda yaşandı” dedi.

Fiyatlarda şu günlerde bir değişiklik olmadığını belirten Kaya, önümüzdeki günlerde olası don olayının fiyatları etkileyebileceğini söyledi. Kaya, “Fiyatlarda şuanda bu olayın yansıması görünmüyor. Yani kısmı bölgelerde olan soğuk algınlıkları bunlar. Kayısı bu sene olacak inşallah. Tabi önümüzdeki günlerde olası don alaylarına da bağlı. Çiftçimizin bu durumda yapacak bir şeyi yok” diye konuştu.

ALAN BAZLI DESTEKLEME YAPILMALI

Kayısı üreticilerinin sıkıntılarını da aktaran Kaya, kayısının milli bir ürün olduğunun altını çizerek, fındık ve çaydaki gibi alan bazlı desteleme sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Miras hukukundan dolayı da ciddi oranda zararların olduğunu ifade eden Kaya, “Çiftçilerimizin beklentileri var. Yıllardır aşılamayan beklentiler bunlar. Miras hukukundan dolayı mal paylaşımı yapılamıyor. Şimdi adam ekiyor, biçiyor tam karşılığını alamıyor. Bunların biran önce halledilmesi gerekir. Bir de fındık ve çay nasıl destekleniyorsa, alan bazlı, Kayısı'da desteklenmeli. Hatta dünya piyasasına bakacak olursak, fındık ve çaydan daha fazla önem arz eden bir ürün. Kayısıya da alan bazlı destek verilmesi gerekir” şeklinde konuştu.