Mustafa KIRLAK / Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık üreticilerinin, fiyatta yaşanan sıkıntılar, hava şartları ve zirai hastalıklar nedeniyle ürün kaybı yaşadıklarını belirtti. Soydan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bu nedenle de fındığın erken olgunlaştığını söyledi. Fındığın olgunlaşma sürecinde de üreticilerin külleme hastalığıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Soydan, fındık fiyatlarının da düşük seviyede bulunduğunu söyledi.

Tüm bu nedenlerle ciddi ürün kaybı yaşandığını belirten Soydan, üreticilerin ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreç yaşayacaklarını, bundan dolayı bankalara ve Tarım ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının acilen ertelenmesi gerektiğini dile getirdi. Soydan, "Çiftçiler, ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreç geçirecek. Bu sebeple fındık üreticilerimizin bankalara ve Tarım ve Kredi Kooperatiflerine borçları ivedilikle ertelenmeli." dedi.

Soydan açıklamalarının devamında, “2016 fındık rekoltesi 468 bin ton olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Ama özellikle temmuz ayında fındıkta çok büyük bir kayıp yaşadık. Şu anda fındıklar harmanlara geldi. Üreticilerimiz düşük rekolteyle karşı karşıya. Fındıkta geçen sene 1 ton fındık yapan üreticilerde yarıyı yapanlara rastlamak çok zor. Üçte bir civarında bir fındık çıkıyor. Tabi üretici, Tarım Kredi ve Ziraat Bankaları'na olan borçlarını nasıl ödeyeceği ile ilgili bir düşünce içinde.

Üreticilerimizden bu doğrultuda odalarımızdan, bizlerden bir talep var. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası zirai kredilerinde kolaylık sağlanması ile ilgili. Üreticilerimizin bu sesine muhakkak kulak vermeliyiz. Bununla ilgili iler ki zamanlarda bir çalışma içine girilmesi gerekiyor. Çünkü ciddi anlamda bölgemizde fındık rekoltesi düşük." ifadelerinde bulundu.

Kaynak: orduolay.com