ABD de bile Başkanlar iki dönemden fazla seçilemezken, Türkiye'de oda başkanları 'ömürlük' seçilebiliyorlar. Kanunlarındaki 'iki dönem kuralını' Anayasa Mahkemesi'ne giderek kaldırtan oda başkanları, ömür boyu koltuklarını koruyabiliyorlar. Kanunlarında iki dönem kuralı bulunmasına rağmen TOBB ve TZOB, Anayasa Mahkemesi'ne giderek bu kuralı kaldırtmışlardı. Şimdi de Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı, TOBB ve TZOB'u örnek alarak Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.

Bilindiği üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nda, üst üste iki dönem yönetim kurulu başkanlığı yapmış olanların, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemiyorlardı. Aynı kural Ziraat Odaları Birliği kanununda da vardı. Ancak ne olduysa TOBB ve TZOB'un kanunlarında bulunan 2 dönem kuralı, fırsat eşitliğini engellediği gerekçisiyle Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilerek bu kural kaldırılmıştı.

HİSARCIKLIOĞLU 15, BAYRAKTAR 14 YILDIR GÖREVDE

Kanunlarındaki iki dönem kuralının kaldırılmasından dolayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 15 yıldır, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da 14 yıldır koltuklarında oturuyorlar.

Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer de Tohumculuk Kanunu'ndaki 'iki dönem' kuralının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor. İki dönemdir TÜRKTOB Başkanlığını yapan Gençer, yeniden başkan seçilebilmek için mahkemeden istediği sonucu alamazsa konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak.

İKİ DÖNEM KURALI SAVUNULUYORDU!

TOBB ve TZOB kanunlarında 'iki dönem' kuralı getirildiği dönemde savunulurken, görev sürelerinin dolmasına yakın başkanların fırsat eşitliğini engellediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gitmeleri eleştiri konusu olmuştu. Türkiye'de iki dönem kuralı Anayasa'daki seçme ve seçilme hakkının engellenmesi olarak görülürken, sözde demokrasinin beşiği olarak bilinen ABD'de Devlet Başkanlarının bile iki dönemden fazla seçilememesi dikkat çekiyor.

DEMOKRATİK REJİMLERİN SEÇİLMİŞ KRALLARI!

Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nda iki dönem kuralının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazda, üç üye karşı oy kullanmıştı. Demokratik ülkelerin tamamına yakınında benzer süre sınırlamalarının bulunduğuna dikkat çeken üç üye, iki dönem sınırını; demokratik rejimlerde 'seçilmiş kralların' ortaya çıkmasını engellemeye dönük tedbirler olduğunu belirterek savunmuşlardı.

MİLLİ TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN İTHALATÇI BAŞKANI!

Bilindiği üzere TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 2012 yılında Tohumculuk Kanunu'nun istediği kanuni yeterlilik bulunmadan TSÜAB'a başkan seçilmişti. Milli tohumculuk sektörünün ithalatçı Başkanı Gençer'in şimdi de tohumculuk sektörünün çatı kuruluşu olan TÜRKTOB'da yeniden başkan olabilmek için Anayasa Mahkemesi'ne gidecek olması dikkat çekti.