Şemsi Bayraktar, 2017 yılının Ocak ayında yumurta üretiminin 1 milyar 511 milyon 736 bin adetten 1 milyar 624 milyon 215 bin adede, tavuk eti üretiminin ise aynı ayda 143 bin 232 tondan 161 bin 699 tona yükseldiğini vurguladı. Ocak ayında, 2016 yılının aynı ayına göre, yumurta ve ürünleri ihracatının 22,6 milyon dolardan yüzde 41 artışla 31,9 milyon dolara, çıktığını bildiren Bayraktar, kanatlı eti ve ürünleri ihracatının ise 18,5 milyon dolardan yüzde 70 artışla 31,5 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Sektörün ihracat sıkıntısını aşması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

Kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 2014 yılında 651 milyon dolar, yumurta ve yumurta ürünleri ihracatı 401,9 milyon dolar düzeyine çıkmıştı. Başta Irak olmak üzere yakın pazarlardaki sıkıntılar, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar, Suriye ve Irak'ın neden olduğu ulaşım sorunları ihracatı olumsuz etkiledi. 2015 yılında, kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 436,8 milyon dolara, 2016 yılında ise 361 milyon dolara geriledi. Yine aynı sorunlar nedeniyle yumurta ve yumurta ürünleri ihracatı 401,9 milyon dolardan, 2015 yılında 273,5 milyon dolara düştü. 2016 yılında ihracat 289,6 milyon dolara yükselse de 2014 yılı ihracat rakamları yakalanamadı.

Ocak ayında görülen ihracat artışı daha çok Irak'a yapılan ihracattan kaynaklandı. Irak'a yapılan kanatlı eti ve ürünleri ihracatı Ocak ayında yüzde 110, yumurta ve ürünleri ihracatı ise yüzde 72 arttı. Diğer yandan tavuk eti ihracatında Hong Kong, Kuveyt, İran, Kongo demokratik Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan'a ihracatımız artarken, Vietnam'a yapılan ihracat yüzde 50 düştü.

Teknolojiyi en iyi kullanan sektör

Kanatlı sektörünün, ekonomiye önemli ölçüde katma değer kazandırdığını, yüzbinlerce kişiye istihdam sağladığını, büyük miktarlarda ihracata olanak tanıdığını dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Tarımda teknolojide en üst noktaya ulaşmış, yıldız sektörü halini alan kanatlı sektöründe üretim artışının sürmesi ihracata bağlıdır. Ülke içi tüketim belli seviyelere ulaşmıştır. Ülke ihtiyacının çok üzerinde üretim kapasitesine sahip sektör, ihracattaki tıkanmalar olunca zor durumda kalmaktadır. Dünyada çok büyük miktarlarda kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri talebi var. Bu talep değerlendirilmeliyiz. Sektör milyarlarca dolarlık ihracatı yapabilecek altyapıya ve potansiyele sahiptir. Suudi Arabistan başta olmak üzere, Ortadoğu, Afrika, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Uzakdoğu gibi büyük pazarlara çıkarma yapmamız lazım.

Ortadoğu ülkelerinde ağırlıklı konuma yükselmeliyiz. Bu alanı binlerce kilometre uzaktaki Brezilya ve Tayland'a bırakmamalıyız. Yeni pazarlara girmenin yollarını aramalı, mevcut pazarlarda pazar payımızı artırıcı tedbirleri almalıyız. Özellikle bu kapsamda; yüksek maliyetten kaynaklı rekabetteki dezavantajlarımızı ortadan kaldıracak, ihracatı destekleyecek tedbirlerin hayata geçirilmesi önemli bir adım olacaktır."

Kaynak: Türkiye Ziraat Odaları Birliği